Новини

Два чисто нови кувьоза има вече русенската болница

Тестер за ранен слухов скрининг ще дарят от „Българската Коледа“

Русенската болницата вече е притежател на два чисто нови кувьоза.
Русенската болницата вече е притежател на два чисто нови кувьоза.

Русенската болницата вече е притежател на два чисто нови кувьоза. Те са разположени в неонатологичното отделение на болничното заведение. Старата апаратурата там е на около 17 години и това са първите две нови устройства. Закупената техника е от най-висок клас и е предназначена за отглеждането на най-малките новородени, подчерта началникът на неонатологията д-р Нина Радкова.
Когато едно бебе се роди преждевременно, то не е в състояние да контролира своята телесна температура, тъй като му липсва подкожна мазнина. Това е и причината недоносените деца да се поставят в кувьоз (инкубатор) веднага, който може да поддържа температура до 37 градуса. Високата температура е важна и заради това, че бебетата изразходват калории, когато опитват да се затоплят, а в техния случай всяка калория е от голямо значение. Тъй като топлообменът е повишен, то често се случва недоносените деца да се охлаждат по-лесно, което означава, че те нямат адекватна терморегулация и е напълно възможно да прегреят в кувьоза. Ако едно дете се претопли, това пречи на развитието на потните му желези. Обикновено недоносените постъпват в отделението по неонатология в много тежко състояние.
Средната продължителност на периода за адаптация с окръжаващата среда при недоносените деца е 1 – 2 месеца. Поради незрялост на вътрешните органи и системи, при неадекватни условия могат да се получат тежки усложнения. Затова организацията на оптимални условия за преживяване е от огромно значение.
В момента педиатрите в Русе, които приемат пациенти и от всички съседни области, разполагат с 18 кувьоза, получени от благотворителни кампании на неправителствени организации.
МБАЛ-Русе ще получи като дарение от „Българската Коледа“ портативен тестер за новородени деца за ранен слухов скрининг, нещо изключително важно за ранната диагностика на проблеми със слуха, за де се вземат навреме мерки за нормалното развитие на децата.

Общо
Два чисто нови кувьоза има вече русенската болница
Заглавие
Два чисто нови кувьоза има вече русенската болница
Описание
Тестер за ранен слухов скрининг ще дарят от "Българската Коледа"
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker