Новини

УМБАЛ Медика Русе привлече професор от „Пирогов“

УМБАЛ Медика Русе привлече професор от "Пирогов"
УМБАЛ Медика Русе привлече професор от „Пирогов“

УМБАЛ Медика Русе привлече дългогодишният ръководител на клиниката по изгаряния и пластична хирургия в болница „Пирогов“ – проф. Огнян Хаджийски.

Опитният лекар завършва медицинското си образование във ВМИ-София през 1970 г., след което придобива специалности по Обща хирургия, Пластична хирургия, Медицина на бедствените ситуации, Спешна медицина, Организация на здравеопазването. През 2000 г. придобива титлата „доктор на медицинските науки“, а през 2001 г. защитава титлата „професор“.
Повече от 40 г. проф. Хаджийски работи в областта на пластичната хирургия и изгарянията, като лекува деца и възрастни. От 1989 г. до момента е и национален консултант по изгарянията. Страстта към тази специалност „Медикът на 2014 г.“ открива именно в Русе, след отбиване на военната си служба. Това и фактът, че съпругата му е русенка са причините след толкова много години като ръководител на най-престижната клиника по изгаряния в България, той да се върне именно в нашия град.
Проф. Хаджийски е един от първите хабилитирани лекари в България по специалност пластична хирургия. В екип разработва всички програми, модули за обучение, тестове, конспекти и изпитни въпроси, в съавторство създава стандарта по пластична хирургия и клиничните пътеки по същата специалност. От 1982 г. до момента е преподавател по изгаряния и пластична хирургия на студенти медици, стажант лекари, специализанти, общо практикуващи лекари, специалисти по обща медицина, спешна медицина, обща хирургия и пластична хирургия в София. Три години е бил ръководител на екип от 25 националности в болница по изгаряния и пластична хирургия в Триполи – Либия.

Проф. Хаджийски е един от първите хабилитирани лекари в България по специалност пластична хирургия
Проф. Хаджийски е един от първите хабилитирани лекари в България по специалност пластична хирургия

Всеотдайността, с която той изпълнява призванието си му помага не само да извърши над 10 000 операции, но и да издаде повече от 350 публикации у нас и в чужбина в областта на пластичната хирургия. Проф. Хаджийски членува в над 14 национални и международни дружества, Специализирания съвет по хирургични заболявания, Висшата атестационна комисия. Опитният специалист е бил и дългогодишен председател на научния съвет на болница „Пирогов“.
Ръководството на УМБАЛ „Медика Русе“ винаги се е стремяло да привлича топ специалисти в различни области, с цел подобряване на качеството на здравеопазването в Русенска област. Чрез работата си в отделение по Пластичнo-възстановителна и естетична хирургия, проф. Хаджийски не само ще помогне на редица нуждаещи се пациенти, но също така ще придаде своя задълбочен опит на своите колеги.

Отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ стартира дейността си през месец декември 2015 г. От средата на миналата година то е единственото за няколко области – Русе, Силистра, Разград и Търговище.
Отделението е разположено на четвъртия етаж на УМБАЛ „Медика Русе“. Помещенията са оборудвани със съвременна апаратура, която отговаря на второ ниво на компетентност според медицинския стандарт по пластично-възстановителна и естетична хирургия. Разполага с 2 операционни зали, стаи за интензивно наблюдение на пациентите, болнични стаи и помещение за хидротерапия. Болничните стаи разполагат със собствен санитарен възел, климатична система, интернет /Wi Fi/ и телевизия.
В екипа работят 3-ма лекари хирурзи – специалисти по пластична и естетична хирургия и 1 лекар специализант. От месец ноември 2017 г. ръководството на УМБАЛ „Медика Русе“ привлича за член на екипа на отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия проф. Огнян Хаджийски – дългогодишен ръководител на клиниката по изгаряния и пластична хирургия в болница „Пирогов“.
От откриването до сега през отделението са преминали 1439 пациенти, 112 от които деца. Като най-честа причина за постъпване за лечение могат да се отбележат битовите злополуки.
Служителите на отделението редовно се сблъскват с проблема с набавяне на кръв и кръвни продукти. Често при лечение на изгаряния се налага вливане на кръвна плазма. Един сак от този кръвен продукт се извлича от двама дарители. Центърът по трансфузионна хематология отпуска необходимото за спешни случай количество, но то трябва да бъде възстановено, чрез кръводаряване от близки или познати на пострадалия. По-голям е проблемът при пациенти, които са самотни и бездомни. Те трудно намират дарители.

Общо
Заглавие
УМБАЛ Медика Русе привлече професор от "Пирогов"
Описание
УМБАЛ Медика Русе привлече дългогодишният ръководител на клиниката по изгаряния и пластична хирургия в болница "Пирогов" - проф. Огнян Хаджийски.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker