ЛекариМедицинатаНовини

Умни пейсмейкъри спасяват от внезапна сърдечна смърт

В „МедикаКор“ поставиха първите 2 кардиовертер дефибрилатори

Със стартиране на дейността на центъра по Кардистимулация към СБАЛК “Медика Кор“ вече не се налага пациентите да пътуват до София, Варна, Плевен или Пловдив, за да получат качествена кардиологична помощ.
Първите два кардиовертер дефибрилатора в русенска област са поставени преди два дни на 07.08.2019 г.

Имплантирането на два сложни пейсмейкъра на пациенти с животозастрашаващи аритмии или сърдечна недостатъчност,  извършиха на 7 август специалисти от русенската кардиоболница „Медика Кор“. Поставянето на пейсмейкърите, наречени кардиовертер дефибрилатори, бе извършено от д-р Надя  Панчева, специалист на експертно ниво по кардиостимулация, привлечена на работа отскоро в СБАЛК „Медика Кор“.  При поставянето на песмейкърите в Центъра по кардиостимулация на „Медика Кор“,  д-р Панчева работи в екип с още трима млади специалисти от същата болница. С имплантирането на тези сложни пейсмейкъри, кардиоболницата става втората в Североизточна България, след Варна, която извършва тази процедура.
Кардиовертер дефибрилаторите се имплантират подкожно в лявата част на гърдите при пациенти, чиято сърдечната дейност е забавена или спира, поради това, че електрическият импулс не може да достигне до сърдечния мускул, за да го активира.  Това налага поставянето на електроди в сърцето, които да заобикалят проблемния участък и да подават  електрически импулс. След имплантиране на пейсмейкър, животът на пациента продължава нормално и той може отново да бъде пълноценен човек. Кардиовертер дефибрилаторите  имат способността да разпознават и прекратяват животозастрашаващи аритмии, предизвикващи внезапна сърдечна смърт. Най-често се получават по време на инфаркт или след това, но могат да възникнат и при много други патологии. Кардиовертер дефибрилаторите, които са изключително умни устройства,  са способни в рамките на 10-20 секунди да разпознаят аритмията и да я прекратят, като подадат серия от електрически импулси към сърцето, с което потискат аритмията, уточнява д-р Панчева.  За сравнение с електрошока, който се използва при пациенти със сериозни сърдечни проблеми, както и при такива, преживели внезапна сърдечна смърт, умните песмейкъри са много по-щадящи човешкото тяло и не водят до увреждания. С тяхна помощ, риска от спиране на сърдечната дейност намалява с 40%.
До момента в България на пациенти са имплантирани 132 такива устройства. За съжаление, не всеки пациент в  нужда може да си ги позволи, защото цената им е висока и се поема почти цялата от него. Един такъв пейсмейкър струва 10 -14000 лв, от които здравната каса плаща 6000 лв., а останалата част от сумата е за сметка на пациента. За сравнение, в страните от Западна Европа обаче пейсмейкърите са напълно безплатни за сърдечноболните, казват лекари.
От началото на 2019 г. В „Медика Кор“ са имплантирани 50 пейсмейкъра на пациенти с нарушения в сърдечния ритъм, свързани с компрометирано провеждане на електрическия импулс. С привличането на д-р Панчева, обаче, специалист експертно ниво по кардиостимулация, в „Медика Кор“, започва и дейността по имплантиране на сложни пейсмейкъри.
С новата придобивка в Центъра по кардистимулация към СБАЛК “Медика Кор“ вече не се налага пациентите да пътуват до София, Варна, Плевен или Пловдив, за да получат качествена кардиологична помощ. През годините русенската кардиологична болница се утвърди като име, за което работят редица изявени специалисти и непрестанно привлича нови висококвалифициран лекари.

Валя Караджова

Общо
Умни пейсмейкъри спасяват от внезапна сърдечна смърт
Заглавие
Умни пейсмейкъри спасяват от внезапна сърдечна смърт
Описание
В „МедикаКор“ поставиха първите 2 кардиовертер дефибрилатори.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker