Новини

Безработни и многодетни жени с безплатна профилактика за рак на гърдата

130 са жените с диагноза рак на гърдата в района на КОЦ-Русе годишно

Жени в неравностойно положение от 30 до 49 години могат да се възползват от безплатните ехографски прегледи на гърдата в Комплексния онкологичен център- Русе.
Жени в неравностойно положение от 30 до 49 години могат да се възползват от безплатните ехографски прегледи за рак на гърдата в Комплексния онкологичен център- Русе.

Жени в неравностойно положение от 30 до 49 години могат да се възползват от безплатните ехографски прегледи за рак  на гърдата в Комплексния онкологичен център- Русе, които дарява известната козметична компания AVON- България в рамките на благотворителната кампания „От любов към живота“, посветена на борбата с рака на гърдата.
Освен в Русе инициативата се реализира във Варна, Плевен, Шумен, Бургас, Стара Загора и Пловдив, там, където през миналата година AVON дари ехографска апаратура на онкологичните центрове в 7-те големи български града.
Жените, които от сега до края на февруари 2015 година могат да се възползват от безплатните профилактични прегледи, са: многодетни майки, дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрата по труда, жени с увреждания, жени от малцинствени етнически групи.
Специалистът по връзки с обществеността и реклама на AVON-България Юлия Златанова призова жените да се възползват от прегледите, защото открит навреме, ракът е 100 % лечим. Тя обърна внимание, че кампанията се фокусира върху по-младото поколение, а целта е у него да се формират навици за редовна профилактика. Към инициативата се присъединява и сдружение „Център Динамика“.
Тъжната българска статистика показва, че броят на жените с рак на гърдата у нас всяка година нараства. По 130 жени всяка година попълват черния списък на заболелите в района на Комплексния онкологичен център- Русе, съобщи днес управителят на болницата д-р Камен Кожухаров. По думите му нивото на ранното откритие на заболяването е 70-75 % и съответства на световния стандарт.

Това е ехографът, с който ще бъдат преглеждани жените.
Това е ехографът, с който ще бъдат преглеждани жените.

В самия КОЦ-Русе от години се провеждат подобни профилактични програми и те са ритмични през цялата година- не само за рак на гърдата, но и за рак на шийката на матката, на простата и др. Профилактични прегледи за рак на гърдата в Русе имало, откакто октомври е обявен за месец на борбата с тази болест.
Според д-р Кожухаров при предишни кампании в рамките на месец през прегледи са минавали около 3000 пациентки. Натоварването обаче се отразявало на качеството на прегледите. Обикновено те се организирали от предприятия в кабинета, който работи най-вече за пациенти с онкологични заболявания. Затова, когато става шеф на центъра, отменя тази практика и сега профилактичните програми се организират ритмично през цялата година.

Общо
Безработни и многодетни жени с безплатна профилактика за рак на гърдата
Заглавие
Безработни и многодетни жени с безплатна профилактика за рак на гърдата
Описание
130 са жените с диагноза рак на гърдата в района на КОЦ-Русе годишно
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker