МедицинатаНовини

Уникална барокамера за терапия на много заболявания заработи в Русе

Ралица и съпругът й Светлин/вляво/ са преминали през обучение за работа като хипербарови оператори
Ралица и съпругът й Светлин/вляво/ са преминали през обучение за работа като хипербарови оператори

Децата с аутизъм от Русе вече имат шанса да подобрят състоянието си с помощта на специална барокамера.

Терапията се нарича хипербарна оксигенация и означава подаване, чрез маска, на чист кислород в среда с повишено налягане. Методът е познат от края на 18 век ,но в днешно време видни специалисти, учени и лекари са доказали приложението му в различни аспекти на медицината. Хипербарната оксигенация е вдишване на 100% чист кислород в среда под налягане, при което кислородът прониква до всичи части на тялото, включително до всички негови увредени тъкани и органи, като по този начин то започва да поддържа своя собствен лечебен процес и на практика да се самолекува. Барокамерата е в Русе и от 11 юни и работи, благодарение на една майка, чиито по-малък син е аутист.
Историята на арх. Ралица Герганова би могла да се превърне в сюжет за разказ или филм, но тази история всъщност е драмата на много семeйства, които имат дете аутист. При различни лекари сме ходили, но без резултат. Знаех, че трябва да помогна на детето си, разказва Ралица. Тя се свързва с жена от Пловдив, която й казва, че в града работи барокамера, която е нещо ново и алтернативно в терапията при аутизъм. Веднага имаше ефект, казва Ралица, която прави още сеанси на детето си в барокамерата. Разказва как малкият Илия коренно се променил, поискал си вода, казал й „мамо“. Още тогава решава, че ще направи всичко възможно такава барокамера да заработи и в Русе. Съветва се с приятели, които я окуражават, но особено ценна за нея е подкрепата на арх. Ралица Панайотова, с която работят заедно.
Краят на 2017-та година е, когато арх. Ралица Герганова се свързва с бургаската фирма „Дайв Технолъджис“ ЕООД с управител Красен Парушев, която изработва барокамерата според стандартите и Директивата за съоръжения под налягане 2014/68/EU. Барокамерата е сертифицирана по TUV Rhеinland Germany. И ето, че от месец юни барокамерата е в Русе и работи всеки ден.

Синът на Ралица, Илия, е готов за терапията
Синът на Ралица, Илия, е готов за терапията

Ходих в помещението, където е офисът и барокамерата на семейство Ралица и Светлин Герганови. Офисът е в квартал „Възраждане“, до магазин БИЛА.
И двамата са изкарали необходимите квалификационни курсове във ВМА Варна, отдел Научна и учебна дейност и са се квалифицирали като хипербални оператори Ралица уточнява, че на 6 юли при тях ще дойде, за да консултира пациенти, единственият професор, специалист по хипербарна медицина у нас проф. Христо Бозов , от Военно-медицинска академия-Варна, който периодично ще прави прегледи в студиото.
Наблюдавах майките и бащите, които водеха децата си, и сядаха в барокамерата заедно с тях. Настаняват се в 4-местното своеобразно купе, децата слагат маските за кислород, когато барокамерата достигне нивото на терапевтично налягане, и престояват там един час. Когато излязат оттам, децата са жизнени и контактни. Добре е да се направи серия от двадесет сеанса и след определена пауза, курсът да се повтори, препоръчва Ралица.

Барокамерата отвътре
Барокамерата отвътре

Майка на момиченце споделя, че подобрението след хипербарна оксигенация е голямо. Малката Исабел е направила сто сеанса в различни барокамери в страната , казва майка й. Определено е по-концентрирана след терапията. Друга майка споделя, че детето й е по-малко хиперактивно след едночасов престой в барокамерата. Баща с момченцето си също идва за пореден път в студиото за хипербарна оксигенация. Детето е наясно какво му предстои и отговаря на зададените въпроси.
Всъщност аутизмът е само едно от многото заболявания, които се повлияват от хипербарната терапия. Този вид процедура се прилага при лечебния процес на над 40 заболявания. Ето само някои от тях:
Инсулинов диабет и индуцираните от него диабетно стъпало, диабетна ретинопатия и диабетна нефропатия,
Анемия,
Мозъчен абсцес и постинсултни състояние,
Гръбначно-мозъчни и черепно-мозъчни травми,
Чернодробни заболявания, цироза и др.,
Хепатит, язва, гастрит,
Термични изгаряния,
Церебрална парализа,
Лаймска болест и много други.
Автор: Валя Караджова

Общо
Уникална барокамера за терапия на много заболявания заработи в Русе
Заглавие
Уникална барокамера за терапия на много заболявания заработи в Русе
Описание
Децата с аутизъм от Русе вече имат шанса да подобрят състоянието си с помощта на специална барокамера.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker