МедицинатаНовини

Уникални очни операции правят в МБАЛ „Медика – Русе”

Екипът на д-р Стела Шаханова работи с високотехнологичен апарат, който няма аналог в света

Очни операции с уникален апарат ще извършват в МБАЛ "Медика" -Русе
Очни операции с уникален апарат ще извършват в МБАЛ „Медика -Русе“
.

Интервенцията е т.нар. безшевна витректомия, и се прилага при болни с отлепена ретина, дупка на макулата или кръвоизливи в стъкловидното тяло на окото.
Първите пациенти от Русе ще бъдат оперирани с апарата Constellation на 24 април от началникът на Очно отделение на МБАЛ „Медика – Русе” д-р Стела Шаханова и известният столичен очен хирург д-р Лукан Мишев.
Операцията се извършва с високотехнологичен апарат, който няма аналог в света. Гилотината с пневматично управление прави в окото три микроскопични отвора със скорост 7500 разреза в минута. След това в тях се поставя специален газ, който залепва ретината и връща зрението.
„Този тип операции е един от най-съвременните методи за извършване на максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Подходящи за този тип лечение са пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия и с дупка на макулата /част от ретината, помагаща за ясното централно виждане/. За съжаление, тези заболявания стават все повече у нас, заради късното посещение при специалист, или отлагане на лечението. В рисковата група попадат най-вече пациентите с диабет. Благодарение на новата технология, вече е възможно да прогледнат пациенти, които до момента са били определяни като безнадеждни”, коментира д-р Стела Шаханова.
До момента такива интервенции са извършвани в два региона на страната. Също на 24 април, Русе ще бъде домакин на регионална среща на всички офталмолози. На нея, те ще се запознаят с новостите в лечението на глаукома и най-новия метод за диагностициране на заболяванията в задния очен сегмент – Оптична кохеретна томография.
Апаратът Constellation позволява да се извърши и комбинирана хирургия, или т.нар. операции „2 в 1” – премахване на катаракта (очно перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло). След операцията не се правят шевове. Така травмите за пациента са минимални, а възстановяването – по-бързо.

Общо
Уникални очни операции правят в МБАЛ „Медика – Русе”
Заглавие
Уникални очни операции правят в МБАЛ „Медика – Русе”
Описание
Уникални очни операции ще се извършват от тази седмица в отделение по Очни болести на Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе”
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker