НовиниОт природата

Уникални швейцарски ябълки – извор на младост и дълголетие

Стволови клетки от плода вече успешно се ползват в козметиката

Днес застрашените от изчезване дървета Uttwiler Spatlauber вече от три са седем и са под закрилата на Европейската организация ProSpecieRara.
Днес застрашените от изчезване дървета Uttwiler Spatlauber вече от три са седем и са под закрилата на Европейската организация ProSpecieRara.

Много отдавна на брега на цюрихското езеро се разказвала една приказка – за една прекрасна жена и за удивителни ябълки, които подхранвали непомръкващата й красота. 200 години по-късно учени се заинтересовали от чудните ябълки, защото те притежавали уникална способност – да се съхраняват много дълго време без специални условия.
Швейцарското ябълково дърво Uttwiler Spatlauber било почти на изчезване, защото независимо че плодовете му били изключително трайни, хората не ги използвали, защото били твърде горчиви. В един момент хората можели да видят сорта най-вече на пощенска марка. Докато учените не разгадали изключителните му свойство за регенерация. При нараняване на кората на дървото и на обвивката на неоткъснатия плод те много бързо се възстановявали. А дори и откъсната, ябълката Uttwiler Spatlauber се запазвала месеци наред свежа.
Изследователите след поредица проучвания стигнали до тайния ключ на загадката – необикновено издръжливите стволови клетки.
Те успели да изолират ябълковите стволови клетки и да установяват, че те съдържат мното ценни защитни вещества, които приложени върху кожата на човека, я защитават и обновяват.
Възрастните стволови клетки в кожата на човека имат ограничена продължителност на живота. С напредване на възрастта броят на стволовите клетки и способността им да регенерират намалява. Новите технологии правят възможно точно да се копират стволовите клетки на швейцарския сорт.
Учените наричат тази съставка PhytoCellTec Malus Domestica, а клиничните тестове доказват, че ябълковите стволови клетки защитават човешките стволови клетки. Те ги подхранват и стимулират, защитават ги от радиацията на UV лъчите, забавят стареенето и смъртта им.

Стволовите клетки на ябълката стимулирали до 80 % разпространението на човешките стволови клетки.
Стволовите клетки на ябълката стимулирали до 80 % разпространението на човешките стволови клетки.

Днес застрашените от изчезване дървета Uttwiler Spatlauber вече от три са седем и са под закрилата на Европейската организация ProSpecieRara. Самите ябълки са на такава почит, че швейцарското правителство ги слага на пощенски марки.
Смелите мечтатели вече мечтаят, че не е далеч денят, когато хората ще започнат да ядат пренебрегваните векове уникални плодове на това Дърво на живота.
Първото приложение на растителните стволови клетки е в козметиката.
Те забавят разграждането на колагена и стимулират възпроизводството на колагенови нишки, симулират клетъчната активност. По-точно инхибират ММР / matrix metalloproteinasys/– един от причинителите за остаряването на фибробластите. От друга страна растителните стволови клетки подобряват работата на кератиноцитите, като изграждат бариера срещу всички външни влияния „виновни” за преждевременното остаряване, патогенни бактерии, UV радиация, загуба на влажност.
Както е добре известно, стоволовите клетки имат способността да се развиват в различни видове клетки, а освен това служат за „ремонт” и подмяна на увредените клетки в организма.
Причината учените да са толкова развълнувани от използването на растителните стволови клетки е, че много заболявания и разстройства са свързани с увреждане или смърт на клетките. В това те виждат невероятен потенциал за лечение.
Освен че са открили начин за извличане на стволови клетки от плода, те вече успяват и да ги копират в лабораторни условия. Изследванията на влиянието на растителните стволови клетки върху човешките показали удивителни резултати:
Стволовите клетки на ябълката стимулирали до 80 % разпространението на човешките стволови клетки. Освен това било потвърдено, че защитават клетките от ултравиолетовите лъчи. Експеримент показал, че крем с екстракт от ябълка може да намали дълбочината на бръчките до 8 % само да 2 седмици, а с 15 % след 4 седмици.
Затова напоследък престижни козметични фирми предлагат продукти със стволови клетки от ябълка. Те не само запазват младежкия вид на кожата ни, като забавят стареенето на кожните клетки, но и насърчават способността им да се регенирират и защитават дълголетието на нашите стволови клетки. Наскоро известното списание „Вог” съобщи, че от ябълковите стволови клетки се възползва и бившата първа дама Мишел Обама.

Общо
Уникални швейцарски ябълки – извор на младост и дълголетие
Заглавие
Уникални швейцарски ябълки – извор на младост и дълголетие
Описание
Стволови клетки от плода вече успешно се ползват в козметиката.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker