Новини

Уникален Обучителен център вдигнаха в Нисово с европари

За билкови градини и маршрути за слепи мечтаят в Природния парк

Освен това в района на село Нисово вече е изграден Център за изследване, обучение, симулация и анализ на биоразнообразието. Общата стойност на проекта е за над 4 милиона лева.
В района на село Нисово с европари вече е изграден Център за изследване,обучение, симулация и анализ на биоразнообразието.

Сателитен предавател на гърба на черен щъркел, монтиране на гнезда за хищни птици и на къщички за пойни птици, кула за наблюдаване на птиците, различни дейности за защита на редките видове, които живеят в Природен парк „Русенски Лом“ – всичко това е създадено по проекта „Дейности по устойчиво управление на парка“, финансиран по ОП „Околна среда“. Освен това в района на село Нисово вече е изграден Център за изследване, обучение, симулация и анализ на биоразнообразието. Общата стойност на проекта е за над 4 милиона лева.
Хората, които работят в Природния парк, са изключително обнадеждени за съхраняването на уникалната природа и имат още много планове не само за опазването на видовете, но и за развитието на туризма, но така че да не се наруши крехкият баланс в природата. Те имат идея да създадат специален туристически маршрут за незрящи и билкови градини с ароматни растения. Именно уханието на билките и специфичните им на пипане листа ще бъдат ориентири за слепите хора, разказват експертите. За тях е от изключително значение да се запази уникалната флора и фауна в земите от „Натура 2000“, но също и шансът на местните хора да развият екологичен бизнес.
„Здраве да е“ надникна в света на парка и на Нисово благодарение на Областния информационен център-Русе, който реши да направи своята пресконференция там и да покаже на медиите резултата от вложените милиони по проекта. Оказа се, че по ОП „Околна среда“ от цялата област само тук има какво да видим и пипнем. Всички останали проекти по тази програма в региона или са само за проектиране, или пък все още не са докрай осъществени.
Експертите на ОИЦ-Русе оповестиха пред медиите и данни от модела SIBILA за ефектите от инвестираните европейски средства през първия програмен период. Благодарение на инвестициите от 7-те оперативни програми, Програмата за развитие на селските райони и Програма „Рибарство“ БВП на България към края на тази година се очаква да бъде със 101 % по-висок от БВП, в случай че тези средства липсваха. И още: през този период 80 % от публичните инвестиции са реализирани с европейски средства, работните места са с близо 372 хиляди повече, безработицата е с 6,2 % по-ниска, а разходите за средни работни заплати са с 9,5 % по-високи.
Европейските фондове са довели до 6 пъти по-голям обем на производството, 8 пъти по-голям ръст на разходите за възнаграждения, до 4,5 пъти повишаване на инвестициите в ДМА и до над 4 пъти по-високи печалби в Северен централен район. Най-значително е въздействието на еврофондовете върху регионите с по-слабо икономическо въздействие, отбелязаха експертите на ОИЦ-Русе.
Те отчетоха пред журналистите и дейностите по своя проект по ОП „Техническа помощ 2017 -2013“ и обявиха, че центърът продължава да работи по новата ОП „Добро управление“ до края на 2018 година. Експертите раздадоха коледни подаръци и късмети на участниците в пресконференцията, а накрая показаха и кулинарни умения пред тях. Предпразничната почерпка беше финансирана с наградата, която екипът на ОИЦ спечели преди месеци на Русенския карнавал, където участва в ролята на Венецианската комисия.

Общо
Уникален Обучителен център вдигнаха в Нисово с европари
Заглавие
Уникален Обучителен център вдигнаха в Нисово с европари
Описание
За билкови градини и маршрути за слепи мечтаят в Природния парк.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker