Новини

В МБАЛ „Медика“ отпразнуваха Бабинден и откриха модерно Родилно

Днес в МБАЛ „Медика - Русе“ беше открито ново отделение по акушерство и неонатология и отпразнуван Бабинден.
Днес в МБАЛ „Медика – Русе“ беше открито ново отделение по акушерство и неонатология и отпразнуван Бабинден

Днес в МБАЛ „Медика – Русе“ беше открито ново отделение по акушерство и неонатология и отпразнуван Бабинден.

Кметът Пламен Стоилов връчи икона и поздравителен адрес на екипа на отделението и управителя на болницата д-р Кирил Панайотов с думите: „Днес е прекрасен ден за Русе, защото ще имаме още едно родилно отделение, което отговаря на всички стандарти. Дай Боже да имаме повече родени здрави деца в нашия град“.

Кметът отправи пожелания и към д-р Емил Панайотов и екипа му от отделението по случай Бабинден, който пресъздаде ритуал по случай празника в сектор „Неонатология“ към отделението.
В отделението по Акушерство и гинекология с дейност по неонатология за родилките и бебетата се грижат екип от 6 лекари, 8 акушерки и две медицински сестри. В отделението разполагат с две родилни зали, един операционен блок и стая за интензивно наблюдение на новородени. Залите са оборудвани със съвременна апаратура, която отговаря на всички медицински стандарти за грижа за майките и новородените. Първото бебе, проплакало в болницата за 2017-а година, се казва Теодора и е третото дете в семейство Накови от Русе.

Кметът Пламен Стоилов уважи събитието
Кметът Пламен Стоилов уважи събитието

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. По стар стил се празнува на 21 януари, а по нов на 8 януари. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ѝ „полеят“. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с „мартеничка“ – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила („хванала“) червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща „молитвената вода“ при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден – периодът за пречистване след раждането.

На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и ѝ подава подноса с храната. Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете.

Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош. Мъжете, преоблечени като „волове“, с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото. Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп. Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като „влечугане“ на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро. Празникът завършва пред дома на бабата, където хорото я изпраща. Целува ѝ се ръка и се дават дарове. Така се изразява благодарност и обич към тази жена, помагаща на новия живот да се появи.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Общо
В МБАЛ "Медика" отпразнуваха Бабинден и откриха модерно Родилно
Заглавие
В МБАЛ "Медика" отпразнуваха Бабинден и откриха модерно Родилно
Описание
Днес в МБАЛ „Медика - Русе“ беше открито ново отделение по акушерство и неонатология и отпразнуван Бабинден.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker