Новини

В Неделното училище децата са като едно голямо семейство

Какво е просфора и как се прави разбраха малките ученици

Майсторката на просфори, Диана, показва на децата от неделното училище как се месят и оформят отделните питки
Майсторката на просфори, Диана, показва на децата от неделното училище как се месят и оформят отделните питки

Деца от Неделното училище към русенския храм „Света Троица“ направиха първите си просфори.

В края на занятието, всяко от тях си тръгна със своято изпечена богослужебна питка, която се използва при вземане на причастие. Най-нетърпеливите дори си хапнаха, още докато са горещи. Идеята за урока е на Ана-Мария Димитрова, която води часовете в неделното училище по вероучение, а майсторката на просфори е Диана Манева, която предаде опита си на малките.
Неделното училище при храма „Св. Троица“ отвори врати през есента на 2015-а година с благословията на русенския митрополит Наум. В училището учат около 20 деца на възраст от първи до седми клас, а часовете се водят от магистъра по богословие Ана-Мария Димитрова в учебния център към храма. Хубавото е, че преди всеки час, децата присъстват на неделната литургия в „Света Троица“, след която започва занятието в центъра, който е близо до църквата. В програмата за обучение са включени теми, свързани с вярата в Бог, свещеното писание, личността на Христос и православието.

Ана-Мария показва кръглия печат, който се слага върху богослужебния хляб.
Ана-Мария показва кръглия печат, който се слага върху богослужебния хляб

Ако имате възможност да наблюдавате децата по време на занимание, ще усетите атмосферата. Попитани какво им харесва и защо са тук, ще чуете отговора: „Тук сме, за да се забавляваме и да научаваме нови неща. В училището се чувстваме като едно цяло, ние сме едно голямо семейство!“. Думите са на Алина, която е в седми клас и е видимо сред най-напредналите в часовете. Децата добавят, че техни по-големи братя и сестри вече са били в училището, а по-малките, като 4-годишната Ради, е тук, заради батко си, който е ученик. Има и майки, които редовно присъстват и се включват в занятията, заедно с децата си. Така беше и при правенето на просфори: месеха с тях и ги подкрепяха в работата им. Майсторката на просфори, Диана, насърчяваше всяко дете, като му разкриваше тайните за правене на богослужебния хляб. Тя повтори с всяко от тях какво трябва да кажат, докато слагат печата върху просфората. Така часът стана забавен, познавателен и вкусен.

По традиция всеки час започва с една-две молитви от децата. Всички се хващат за ръце в кръг, и заедно с учителката си, ги казват на глас.
Вече е ясна и темата на следващото занятие в неделното училище: пресъздаването на Рождественската сцена. Дори бе определено момиченцето, което ще е в ролята на Богородица. Темата е актуална, тъй като наближава Коледа.

Снимки и текст: Валя Караджова

Общо
В Неделното училище децата са като едно голямо семейство
Заглавие
В Неделното училище децата са като едно голямо семейство
Описание
Деца от Неделното училище към русенския храм „Света Троица“ направиха първите си просфори
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker