Новини

Важните принципи в развитието на детето

Родителската грижа има 3 основни компонента: здраве, развитие и възпитание

Ако детето е болно, не забравяйте да го заведете до клиника или да се обадите на личния лекар.
Когато детето се роди, младите родители имат милион въпроси: от това как да го държим на ръце и колко често да му сменяме пелените до тревогата какво да правим, ако се закашля, има хрема или вдигне температура.

Децата са не просто нашето бъдеще, маминото щастие и цветя на живота, те са също неизчерпаема тема на разговори, обсъждания, спорове и сравнения. В основата им винаги стои въпросът за важните принципи в развитието на детето.
Родителската грижа условно може да се раздели на 3 компонента: здраве, развитие и възпитание. Когато детето се роди, младите родители имат милион въпроси: от това как да го държим на ръце и колко често да му сменяме пелените до тревогата какво да правим, ако се закашля, има хрема или вдигне температура.
Всички родители се тревожат за здравето на децата си, особено ако са все още са неопитни и децата са твърде малки, за да изразят чувствата си.Най-важно в непосредствената грижа за здравето е формирането на начина на живот на детето, на неговите навици, както на превенцията и лечението на различните заболявания.
Здраве
Родителите трябва да усвоят следните правила:
1.Те трябва да се приспособят към детето, а не обратното (по-специално това се отнася за дневния режим);
2.Закаляване и превенция – са основните принципи на здравословния начин на живот; В никакъв случай не го претопляйте. Когато спи, ако се опитва да махне излишните дрехи или топлото одеяло или започва да хленчи и да се върти, обърнете внимание на тези признаци. В подобни случаи, вместо грижовната майка да настоява да завие детето, по –добре да отвори прозореца и да проветри.
3.Не насилвайте детето да яде: това трябва да се случи с неговото съгласие. Дори ако детето е малко и все още не може да каже „мамо, не го искам“, поведението му успешно ще замени думите. Детето обръща главата си, отказвайки да яде още една лъжичка овесена каша.
4.Никога не прилагайте самолечение. Ако детето е болно, не забравяйте да го заведете до клиника или да се обадите на личния лекар. Никога не му „предписвайте“ лекарства, виждайки рекламата им по телевизията. Това ще помогне да се избегнат ненужните здравословни проблеми и усложнения.
Развитие.
Развитието на детето продължава, докато расте. С течение на времето то придобива нови знания, умения и способности. Детето се учи всяка минута, всяка секунда. Всяко положение може да се превърне в урок за него, защото децата възприемат света около себе си съвсем различно от възрастните: всичко е ново за тях. Ето защо, независимо от това дали родителите участват активно в развитието на детето си или не, то се случва.
Развитието е физическо и умствено, творческо и интелектуално, както и личностно. Детето се развива пълноценно, когато тези страни се развиват комплексно. Колкото повече майката и таткото се интересуват от сложното развитие на бебето си, толкова повече внимание трябва да му обръщат.Това е особено важно през първите години от живота на детето, когато се полагат основите на личността му.
Какво е необходимо за пълноценното развитие не детето?
1.Първо то трябва да бъде физически активно. За целта е добре да му създадете навици още от малко да прави гимнастика сутрин. Гимнастиката е програма минимум. Още по-добре е, когато порасне достатъчно, да започне да упражнява някакъв спорт.
2.Постепенно, когато мозъкът е готов да възприеме съответната информация, се постарайте да овладее словото, да започне да разпознава букви, номера, цветове, абстрактни понятия.


На следващия етап са заниманията: четене, писане, изучаване на чужди езици и т.н.
3.Детето трябва да има възможност свободно да проявява въображението си с различни творчески занимания: рисуване, музика, пеене, моделиране, конструктор и други.
Родителите, като първи наставници на своето дете, трябва:
1. Да се съобразяват с мнението и желанията му. Дайте му възможност да се развива свободно, без да го ограничавате или да се опитвате да наложите собствените си идеи за нещо;
2. Не се опитвайте да нарушите волята му, натискайки го. Казвайте „не“ само в случай на заплаха за живота и здравето му или с образователна цел. Думата „не” трябва да звучи в къщата ви колкото е възможно по-малко!
Възпитание
Грамотното възпитание на децата е гаранция за техния бъдещ щастлив живот. Какво обаче означава „грамотен“? Практиката показва, че концепциите „правилно“ или „неправилно“ не съществуват, точно както няма добри и лоши хора. Всичко в живота е относително.
Разбира се, всяко дете трябва да разбере, че е лошо да се държиш грубо с родителите и е добре да помогне на една стара жена да пресече пътя. Но освен тези очевидни моменти, има много други, които са противоречиви Например, всеки е съгласен, че е правилно детето да се научи да слуша възрастните. В същото време да слуша всички възрастни, без изключение – това е абсурдно, защото не всички възрастни желаят на детето неговото добро. В живота детето може да срещне чичковци и лелки недоброжелателни и даже опасни. Затова относно възпитанието всеки родител трябва да разчита преди всичко на собствения си здрав разум и интуиция.
Децата са въпроси, проблеми, викове, плач, безсънни нощи. Децата са лошо поведение и двойки в бележника, но също гордост и радост. Отговорността на родителите за това какви ще станат техните деца е много голяма. Често ние осъзнаваме своите грешки във възпитанието, но обикновено късно, когато те са много трудни за коригиране. Ето защо темата за принципите на развитието на детето е толкова актуална и вечна.

Общо
Важните принципи в развитието на детето
Заглавие
Важните принципи в развитието на детето
Описание
Родителската грижа има 3 основни компонента: здраве, развитие и възпитание.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker