Начало - Новини - Съдова реконструкция заради рядък вид тумор спаси млада жена

Съдова реконструкция заради рядък вид тумор спаси млада жена

Ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии може да предотврати инсулт

Д-р марков по време на операцията.

Сложна съдова реконструкция заради рядък вид тумор спаси млада жена.

Рядко срещан тумор на сънната артерия отстраниха съдовите хирурзи на УМБАЛ „Софиямед“ и така спасиха живота на 31-годишна жена. Тя постъпва в лечебното заведение за консултация, заради болки и подутина в областта на шията, както и затруднено преглъщане. Специалистите установяват, че се касае за туморна формация на сънната артерия.
Артериите са съдове, които пренасят кръвта от сърцето. Сънните артерии са кръвоносни съдове, които доставят кръв към главата, шията и мозъка. По една каротидна артерия е позиционирана от всяка страна на врата. Правилните общи каротидни клонове на артериите от брахиоцефалната артерия се простират до дясната страна на шията. Левите общи каротидни клонове на артериите от аортата се простират до лявата страна на шията. Всяка сънна артерия се разклонява на вътрешни и външни съдове близо до горния край на щитовидната жлеза.
Сънните артерии доставят богата на кислород и хранителни вещества кръв към областта на шията и главата. Както десният, така и левият клон на сънната артерия, се делЯТ на вътрешни и външни артерии. Вътрешнната сънна артерия снабдява с богата на кислород кръв мозъка и очите, а външната сънна артерия снабдява с богата на кислород кръв гърлото, жлезите на шията, езика, лицето, устата и ушите.
„Извършихме преглед и еходоплер, които потвърдиха наличието на туморна формация. Направихме и скенер, който показа, че туморът се намира върху двете разклонения на сънната артерия. Всичко това наложи оперирането на пациентката“, коментира д-р Димитър Марков,д.м. завеждащ отделение по съдова хирургия в болница „Софиямед“.
По време на операцията д-р Марков и екипът му установяват, че туморната формация е засегнала и общия ствол на сънната артерия, което налага част от нейното премахване, заедно с тумора. Специалистите я заменят със скроена на място съдова протеза.
Операцията продължава над 3 часа, а резултатите показват, че се касае за параганглиом-условно доброкачествен тумор, който се среща изключително рядко.
Д-р Марков обръща внимание, че ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии може да предотврати инсулт, както и други животозастрашаващи състояния.
„Именно затова симптомите не трябва да се неглижират, а да се потърси специалист навреме. В много от случаите мозъчно-съдовата болест протича и безсимптомно, а стесненията на сънните артерии често се откриват случайно при изследвания по повод други заболявания“, уточнява д-р Марков.

Съдова реконструкция заради рядък вид тумор спаси млада жена
Ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии може да предотврати инсулт.

Коментари

Преминете на горе