Новини

Венелин Пенчев: Бали впечатлява с хората, храната, масажите

Райският остров влезе в туристическата колекция на хорист от Русенската опера след визуализация

Бали - хората рядко страдат от типичните тежки болести на цивилизацията и доживяват често преклонна възраст.
Усмихнатите, любезни хора, вкусната храна и невероятните масажи са трите най-впечатляващите особености на Бали, които остават в спомените на хориста от Русенска опера Венелин Пенчев.

Усмихнатите, любезни хора, вкусната храна и невероятните масажи са трите най-впечатляващите особености на Бали, които остават в спомените на хориста от Русенска опера Венелин Пенчев. Ако за мнозина умението да визуализираш целите си и да си представяш, че това е истинската реалност, са бабини девитини, то за него това е най-полезното знание, което усвоява и практикува през последните години. Катализатор на желанията му стават сеансите с психоложката Магдалена Дакова и остров Бали от мечта се превръща в двуседмична реалност.

Напоследък мнозина българи вписаха Бали в колекцията си от екзотични пътешествия, така че разказите от първо лице за индонезийското райско кътче вече не са изненадващи. Безброй пътеписи, фейсбук постове и блогове разказват за красотата, историята, бита, храмовете и културата на балийците. Затова от Венко настоях да чуя само онези негови впечатления, които най-дълбоко са го изненадали и докоснали и са останали най-свежи в паметта му.
Широко усмихнати, щастливи балийци
„Първото нещо, което виждаш, когато пристигнеш. За две седмици не видях начумерен поглед, досада или яд в очите на местните, също и тъжни физиономии. Бях изненадан, че навсякъде хората гледат да ти угодят, независимо колко капризен турист си. Изключително са любезни и отзивчиви, при това не само в хотелите и туристическите обекти. Ще сбъркате, ако си мислите, че това е така, защото всичко им е наред. Първите дни се питах откъде идва тази неестествена позитивност, но след по-внимателно вглеждане в традициите и културата на местните, мисля че проумях защо балийците са толкова лъчезарни” – споделя моят събеседник.

Широко усмихнати, щастливи балийци.
Според Венко вярата на балийците в прераждането ги освобождава от страха от смъртта, от друга страна религията ги учи, че добрата карма е много важно нещо и може да се постигне само с добри мисли, добри думи и добри действия.

Индонезия е мюсюлманска страна, но около 90 % от жителите на Бали са хиндуисти. Не е случайно, че островът е известен като Остров на хилядите храмовете. Буквално във всеки дом, магазин, офис има хиндуистки олтар. Според Венко вярата на балийците в прераждането ги освобождава от страха от смъртта, от друга страна религията ги учи, че добрата карма е много важно нещо и може да се постигне само с добри мисли, добри думи и добри действия.Целият този стремеж към позитивност най-вероятно е причина островитяните да останат незасегнати от стреса на съвременния свят, най-вече западния. Освен това природата е изключително чиста, включително и храната, заради всичко това на Бали хората рядко страдат от типичните тежки болести на цивилизацията и доживяват често преклонна възраст, подчертава Венко. Като става дума за храната, няма начин разговорът ни да не тръгне в тази посока.
Разнообразна, вкусна, здравословна и евтина
Това са епитетите, с които нашият приятел определя кухнята на Бали. На острова е пълно с всякакви плодове и зеленчуци, включително краставици, домати, марули, зеле, картофи, броколи, карфиол, моркови, лук, магданоз, дини, пъпеши,грозде, царевица, тиквички, патладжани, пипер,круши…Тук бананите са по-дребни и с малко по-различна форма, но много вкусни. А мангото е прекрасно, да не говорим колко е полезно. Типично за Индонезия е кокосовото мляко, навсякъде го предлагат, с него правят превъзходно фрапе. Това разказва Венелин.
Рибите и морските дарове обаче са най-вкусното нещо на острова, отбелязва той. На рибните пазари от изобилието може да ти се завие свят, повечето риби бяха непознати за мен, продължава русенецът. Там било точното място за гладни туристи, които много пари за харчене. До прясно уловените риби имало грилове , така че процедурата била следната: избираш си рибата, търговецът я почиства, а после на грила ти я пекат. Както казва Венко, в Бали е райската морска кухня.
В актива си от кулинарни преживявания Венко ще запази и вкуса на най-скъпото кафе в света – Кopi Luwak. Имал удоволствието да опита няколко глътки от него по време на визитата си във ферма за кафе и какао, където им предлагат дегустация. Цибетки се наричат животните, благодарение на които се получава уникалният вкус на напитката. Цибетките са от рода мангустата, приличат на котки, но се съвсем, обичат да ядат кафеени зърна, но храносмилаелната им система не ги смила, просто там стомашните сокове изтеглят протеините, които правят кафето горчиво и когато зърната излезат отново навън, от тях след изпичане се прави меко, ароматно и сладникаво кафе. Колкото и да е вкусно, уникално и скъпо, според Венко Копи Лувак не може да се конкурира с масажите на остров Бали. Разказва ми за тях накрая, защото няколко месеца, след като се е завърнал от там, продължава да мечтае за тях.


Масажите са запазена марка на остров Бали
Има ги на всяка крачка, а цените са направо фантастични – от скромните 10 лева на открито, например на плажа, до двадесетина – тридесет и пет лева на цяло тяло с всички екстри в салоните за масажи и СПА центровете, разказва Венко. Опитал от едните и другите, той е категоричен, че навсякъде масажите са качествени, но в добрите салони не само обстановката е различна, обслужването е на много високо ниво. Когато клиентът влезе, го посрещат със студена напитка и плодове, задължително му измиват краката във вода с цветни листенца и ги подсушават с бяла кърпа, разказва нашият турист. Ароматерапия, масаж и шоколадова терапия – 3 в едно е една от екстрите, които Венко имал удоволствието да опита. Казва, че усещането е невероятно, че след такъв масаж се е чувствал зареден с енергия, а някои болежки в краката и гърба като че ли си отишли. Е, поне не го притеснявали.
Той разказва, че на остров Бали се правят около 6-7 вида масажи. На цяло тяло, на гръб, на крака, аюрведичен масаж и т.н. Основно се прилагали две техники – при едната се масажират мускулите и се прищипват с пръсти и длани и така се постига релаксация и тонизиране. Това е най-разпространеният масаж на Бали. Другата техника е по-специална и се прилага предимно за стимулиране на кръвообращението и за лечение на фрактури и наранявания. Венко видял и масажи, при които се прилага разтягане и усукване, все лечебни техники. Самият той предпочел релакса и медитацията. Споделя, че в повечето студия медитацията обикновено върви с масажа. Казва, че не е е видял мъже масажисти, а само жени. Едва ли това са умения запазени само за нежния пол, след като от векове това изкуство се прилага.
Бали наистина е СПА столицата на света,освен с масажите си той се слави, с лечебната си енергия, минералните си извори и позитивното излъчване на хората. Бали може да бъде прекрасно място за уединение, почивка, практикуване на йога и други духовни практики, но и точното място за купон и предизвикателства. Всичко зависи от избора, обобщава в заключение Венко.

Общо
Венелин Пенчев: Бали впечатлява с хората, храната, масажите
Заглавие
Венелин Пенчев: Бали впечатлява с хората, храната, масажите
Описание
Райският остров влезе в туристическата колекция на хорист от Русенската опера след визуализация.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker