НовиниХранене и спорт

Витамин С и цинк – вълшебният помощник на имунната система

Витамин С и цинк - вълшебният помощник на имунната система
Витамин С и цинк – вълшебният помощник на имунната система

Витамин С – прехвален или бързо действащ помощник на имунитета?

Настинката и грипът са свързани с проблеми на дихателните пътища, но се предизвикват от различни причинители. Поради сходните проявления, в началото е трудно да се направи разликата между двете. Прието е, че грипът е по-тежък от настинката – симптомите засягат цялото ни тяло и са много по-интензивни. Хората, които настиват обикновено се разминават с хрема и гърло, без сериозни усложнения, докато грипът, ако не се лекува правилно, може да премине в пневмония, различни бактериални инфекции и дори да доведе до хоспитализация (лечение в болница). Важна роля за тежестта на заболяването играе нашата имунна система. Колкото по-укрепнала е тя, толкова по-слабо ще се проявят настинката и грипа и съответно по-лесно ще се излекуваме.

Може би най-известното, подсилващо имунитета вещество в световен мащаб е витамин С. През 60-те години на ХХ век,опити с него, като имуномодулатор започва носителя на две нобелови награди, химикът-биолог ЛинусПаулинг. Този човек е известен, катогений в областта на химията, с откритията си за природата на химичните връзки в атомите и молекулите. Но в късните години на своя живот, той проявява интерес, как неговите знания могат да помогнат за подобряване здравето на хората. Така започва да работи с природния продукт витамин С, чиито високи дози, според него, могат да предпазят човек от настинка и грип. Самият той тества върху себе си ежедневно висока дозировказа превенция. Успехът от това го навежда на мисълта да прави проучвания в тази насока. В резултат от това, през 1976г. излиза коригираната версия на книгата му „Витамин С, настинката и грипа“, която популяризира природният продукт по света и дава тласък на производството му във фармацевтичната индустрия.
Препоръчителната дневна доза, според американците, за мъже над 18 години е 90 мг, зажени над 18 години е 75 mg,а при бременни жени, кърмачки, тютюнопушачи и хора в екстремна среда,количествата са по-високи. У нас, за минимум, се приема 60 мг дневно. За деца, дозата се изчислява въз основа на телесното тегло и възрастта.
За предпазване от настинки се препоръчват поне 30 мг витамин С на ден профилактично за 2-8 седмици зимата, а за лечение – поне 200 мг през устата за курс от 3-5 дни или повече.

Витамин С е с много широк обхват

Витамин С и цинк - вълшебният помощник на имунната система
Витамин С и цинк – изключително добра комбинация

Той отговаря за биосинтеза на колагена, L-карнитина и някои невротрансмитери (катоСеротонин),
има важно антиоксидантно действие, чистейки клетките отвътре от свободните радикали. Освен това спомага за „презареждането“ на витамин Е (главен антиоксидант в човешкото тяло),
играе роля за усвояването на желязото,
намалява чупливостта на капилярите,
и разбира се, ролята му,като вещество подсилващо имунната система, която е безценна.
Но тук има един трик. Положителният ефект на витамина върху защитата от болести може да се повиши, ако го комбинираме с елемента Цинк.

Ползите от цинка

Цинкът е отговорен за множество аспекти в метаболизма на микрониво. В клетката, регулирайки приблизително 100 ензима, той играе роля в:

белтъчния синтез,
синтеза на ДНК и клетъчно делене,
възстановяването на тъканите от рани,
репродуктивната система,
и имунната функция.
Интересното е, че основните количества на Цинк са в костите, мускулите, простатата (при мъжете) и ретината. Препоръчителните дневни дозировки за хора над 18г. са 11 мг за мъжете и 9 мг за жените, като при някои (възрастни, вегетарианци, бременни и др.) дозите могат да бъдат и по-високи. И тук, за деца, дозата се изчислява въз основа на телесното тегло и възрастта.

Витамин С, цинкиимунитет

Има редица изследвания за ползите от едновременния прием на витамина и минерала. Един анализ, сравняващ две проучвания при пациенти с общи простудни оплаквания, ги разделя на две групи – първата е приемала 1000 мг витамин С и 10 мг Цинк, а втората – не (контролна група). След 5-я ден се наблюдава видимо намаляване на хремата спрямо контролната група. Освен това, симптомите на болестта се повлияват по-бързо от комбинацията. Изводите са, че витамин С и цинк в тези дозировки могат да бъдат ефикасна мярка срещу вирусните инфекции, при това са доста по-безопасни от много други медикаменти.
Има данни, че витамин С е по-ефективен, когато се взема преди да се разболеем или при появата на първите симптоми, защото тогава действа на здрава, добре работеща имунна система. Въпреки това трябва да гледаме на него и цинка, като на помощно,а не основно лечение.
Според едно американско изследване, високата доза на витамина от 1000 мг е по-ефективна от по-ниските. Предполага се, че причината е в максималното насищане на полезната съставка в кръвта при тези милиграми.
Плодовете и зеленчуците са най-добрия източник на витамин С, а червеното месо, морската храна и спанакът са най-богати на цинк. Но не винаги храната, която приемаме е с необходимото качество. Витамин С например, се губи при неправилно съхранение и в процеса на готвене, защото се разпада при висока температура от 70 градуса и е водоразтворим. Цинкът, от своя страна, се свързва с производните нафитиновата киселина в житните и шушулковите растения, което подтискаусвояването му в организма.Ето защо е препоръчително, през зимния период, да се подсилваме с добавки.

Източник: https://www.astraruse.com/

Общо
Витамин С и цинк - вълшебният помощник на имунната система
Заглавие
Витамин С и цинк - вълшебният помощник на имунната система
Описание
Витамин С - прехвален или бързо действащ помощник на имунитета?
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker