Новини

Владимир Николов: И най-успешната кариера не струва нищо, ако се прибираш в празна къща

Прекарайте празничните дни със семейството си, зове спортистът, ангажиран с ДНК проекта

Семейството на Владо Николов.
Продуцентът Андрей Арнаудов, Хилда Казасян и Ники Кънчев учредиха неправителствена организация ДНК (Движение за национална кауза). Към него се присъедини и волейболната звезда Владимир Николов.

Продуцентът Андрей Арнаудов, Хилда Казасян и Ники Кънчев учредиха неправителствена организация ДНК (Движение за национална кауза). Към него се присъедини и волейболната звезда Владимир Николов. Амбицията на движението е да спаси българското ДНК и природата в нашите презастроени градове и курорти. Първата инициатива на сдружението вече е факт и се нарича „Правим го за БГ, за да го кръстиш, трябва да се роди“. Българите, заченали рожба в периода 1 януари – 1 ноември 2016 г. ще изпращат селфи с положителен тест за бременност или снимка от видеозон на плода. А през есента на 2017-а на родените бебета ще бъде направено публично кръщене, което ще кандидатства за рекордите на Гинес. Бившият капитан на националния отбор по волейбол и настоящ генерален секретар на Българската федерация по волейбол бе любезен в навечерието на Коледа да разговаря със „Здраве да е” по телефона за ДНК,раждаемостта, децата и ценностите на българина.

Здравейте, г-н Николов. Понеже сте част от Движение за национална кауза, моля Ви, споделете Вас лично какво Ви мотивира да имате повече деца?
Любовта към децата. Времето, което прекарвам с тях, прекрасно е. Човек може да има страхотна кариера, но тя нищо не струва, ако се прибере в празна къща. Аз наистина съм много притеснен от това, което става в България. Различни специалисти прогнозират, че след 30-40 – 50 години българите сме на път да изчезнем. Затова се включих в ДНК сдружението, затова призовавам хората, които се интересуват и ги боли за България, да припознаят нашата кауза. Аз се ангажирах с този проект след разговор с Андрей, когато установих, че по много наболели проблеми в България мислим еднакво.
Самият Вие ще ставате баща скоро на четвърто дете. Поздравления, Вашето семейство е прекрасен пример по отношение на каузата, свързана с повишаване на раждаемостта. Мисля, че личният пример е много важен..
Благодаря, така е. Важно е не само до говорим, но и да показваме, да даваме пример.
Много хора обясняват нежеланието си да имат повече от едно- две деца с икономически причини. Смятате ли, че това е истинският и единствен проблем за демографската криза?
Не, не мисля, че парите са в основата на проблема. Не че не са от значение, но със сигурност не обясняват същността на нещата, по-скоро смятам, че парите са извинение. Вижте, в Дания, Норвегия, Швеция и други проспериращи страни, където и социалните системи са много добри, също има демографска криза, макар и не така сериозна като у нас. Това означава, че не икономическите причини са водещи.
Коя според Вас тогава е истинската причина, поне у нас?
През последните години изчезнаха ценностите. Като човек се питам и не мога да си отговоря кои са нашите български ценности, кои са нашите ценности като народ, като държава. Смятам, че преди всичко трябва да върнем ценностите си. През комунизма имаше много лоши неща, но далеч не всичко беше лошо. Тогава имахме общи идеали, а сега чета или гледам новини и не мога да разбера кои са важните неща. До 2000 година „висшист“ беше едва ли не мръсна дума, доминираха мутрите и чалгата. Така те започнаха да стават модели за подражание, което доведе до подмяна на истинските ценности.


Искате да кажете, че освен инициативата „За да го кръстиш, трябва да се роди“, ДНК ще работи и в посока промяна на съзнанието?
Да, нашата цел е да възродим стъпканите ценности, едно време например децата са били ценност. Освен това ДНК гарантира, че за всяко селфи на положителен тест за бременност или снимка от видеозон, ние ще осигурим минимум по 1 лева за хора с репродуктивни проблеми. Ето, това също е тема, която си заслужава да коментираме и да подкрепяме.
Ние, в ДНК, имаме идея да направим едно мащабно проучване сред млади родители и младежи, които още нямат деца, за да разберем какво би ги насърчило да създават деца. Освен това ще използваме и доказали се вече европейски практики, защото не искаме да откриваме топлата вода.
Като става дума за начин на мислене и за демография, какво е впечатлението ви от Италия, където сте играл и живял? Тя е известна с големите си семейства.
Да, в Южна Италия е така. Наскоро четох едно интересно изследване от 2015 г., според което Франция е държавата в Европа с най-голям прираст на населението – с по 2,27 деца в семейство.
А какво е Вашето мнение за другата инициатива на сдружението – „Да създадем природа“? Знаете ли, през последните години видях, че доста кметове, вкл. кметът на София и на нейните райони, се стремят да създават по-красиви пространства в градската среда, но за съжаление видях и друго – посегателствата над тях. Една нова градинка с пейки, детска или спорта площадка оцеляват обичайно от една седмица до един месец. На едно място забелязах дори брутално изрязан метален лост за набиране. Значи всичко опира до възпитанието. Каквото и да се направи, то трябва да се пази, трябва да имаме това съзнанието, а не да рушим, да мърсим. Затова е нужна просветна кампания и ние ще правим каквото трябва в тази посока. Както и по отношение на другата ни кауза – преодоляването на отрицателната демография. Ние няма да направим деца на хората, но ще ги информираме, ще работим за промяна на нагласите и на условията, така че българите да бъдат стимулирани да имат повече деца.
Много благодаря за това интервю. Желая Ви весели и щастливи коледни и новогодишни празници, на вас и на семейството Ви. Вие какво бихте пожелали на нашите читатели и въобще на българите?
Много щастие, любов и задължително да прекарат тези светли дни със семейството си!

Общо
Владимир Николов: И най-успешната кариера не струва нищо, ако се прибираш в празна къща
Заглавие
Владимир Николов: И най-успешната кариера не струва нищо, ако се прибираш в празна къща
Описание
Прекарайте празничните дни със семейството си, зове спортистът, ангажиран с ДНК проекта.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker