Новини

Доброволец в мозъчна смърт след експирементално лекарство

Министърът на здравеопазването на Франция Марисол Турен заявява, че молекулата на експерименталното лекарство е била тествана върху шимпанзета

Експериментално лекарство.

Един пациент е в мозъчна смърт, а други трима са изправени пред необратимо увреждане на мозъка след поглъщането на експериментален обезболяващ медикамент, съдържащ екстракт от канабис, предаде АФП.

Един пациент е в мозъчна смърт, а други трима са изправени пред необратимо увреждане на мозъка след поглъщането на експериментален обезболяващ медикамент, съдържащ екстракт от канабис, предаде АФП. Министърът на здравеопазването на Франция Марисол Турен и лекар невролог съобщават, че тежкият инцидент е станал в четвъртък в западния град Рен след орален прием на лекарството в частен център с лиценз за изпитания.
Според АФП тестовете на лекарството извършвала създадената през 1989 г. фирмата Biotrial по поръчка на португалската фармацевтична компания Bial, основана през 1924 г. Обезболяващото било канабиноиди – активна съставка, съдържаща се в канабиса.
Турен съобщава, че мъжете са на възраст между 28 и 49, и са били част от група от 90 души, които са приемали лекарството, а около 30 други са получили плацебо. Всички са приемали различни дози, а шестимата мъже, които са хоспитализирани са приемали лекарството „редовно“.
Пиер-Гил Едан, ръководител на катедрата по неврология в болницата в Рен, където пациентите доброволци са били приети за лечение, казва, че освен мъжа, който е в клинична смърт, трима от участващите са с последици, които биха могли да бъдат необратими, а друг има също неврологични проблеми. Шестият доброволеца нямал никакви симптоми, но в момента е под лекарско наблюдение.
„Това е безпрецедентно“ във Франция, завява здравният министър. Тя обеща да „хвърли светлина“ върху случая и да се разбере кой е отговорен. Турен добавя, че лекарството действа върху природните рецептори в организма, известни като ендоканабиноиди, които регулират настроението и апетита, а не съединението открито в растението канабис.
Изследването е било във Фаза I, в което лекарството се тества върху хора за първи път, след вероятни тестове върху животни и в лаборатория, за да се гарантира безопасност. Турен заявява, че молекулата на експерименталното лекарство е била тествана върху шимпанзета. Изпитанията започнали на 9 юли 2015 г. След Фаза I, II-ра и III-та са прогресивно по-големи проучвания, обикновено включващи стотици или хиляди доброволци, за да се оцени ефективността на лекарството.
Парижката прокуратура води разследване, като то започва с проверка на центъра със 150 легла в Рен.
Новите регулации на ЕС за ускоряването на клиничните изпитания на медикаменти и рационализирането на процедурите за изпитания на територията на 27-членния блок трябва да влязат в сила през май.

Общо
Доброволец в мозъчна смърт след експeриментално лекарство
Заглавие
Доброволец в мозъчна смърт след експeриментално лекарство
Описание
Министърът на здравеопазването на Франция Марисол Турен заявява, че молекулата на експерименталното лекарство е била тествана върху шимпанзета.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker