Новини

Доброволци от 5 държави разказаха за Карнавала в своите страни

Доброволците представиха и програмата “Европейска доброволческа служба” и условията за кандидатстване

Доброволци - карнавал.
Карнавал, спорт, младежки дейности и аристократичен Русе бяха част от темите, по които русенският зам.-кмет Иван Григоров разговаря с доброволци от 5 държави.

Карнавал, спорт, младежки дейности и аристократичен Русе бяха част от темите, по които русенският зам.-кмет Иван Григоров разговаря с доброволци от 5 държави.
Срещата, която се проведе в сградата на Общината бе по покана на зам.-кмета по хуманитарни дейности г-н Иван Григоров. В нея се включиха млади хора от Турция, Гърция, Румъния, Португалия и Испания, които са в Русе от началото на месеца и са част от международен доброволчески проект. Те вече се включват в различни дейности, свързани с популяризирането на русенския карнавал. Именно карнавалите бяха и най-интересната част от разговора с младежите. Доброволците от Испания живеят в Тенерифе и разказаха за техния карнавал, който е един от най-големите в Европа и се провежда в рамките на три седмици, португалците се похвалиха с най-пищния карнавал в Европа. Всички обаче заедно ще се включат в русенския карнавал в събота, където ще бъдат облечени с атрактивни костюми и ще забавляват гостите на града. Младежите споделиха със зам.-кмета, че са очаровани от красивите сгради на Русе, зелените паркове и спокойната пешеходна зона, носеща ухание на липа. На чуждестранните гости на Русе силно впечатление им е направило също, че в Русе има много млади хора и деца, както и хора занимаващи се активно със спорт. Григоров от своя страна благодари на младежите за милите думи и им обясни, че Русе е градът на първите неща в България, носещ европейския дух и култура, както и че през тази година Общината влага сериозни усилия в популяризирането на масовия спорт, тъй като Русе е обявен за Европейски град на спорта за 2016 година.
Младежите са в града от 1 до 30 юни, участници в международен доброволчески проект „С аромат на изкуство”, който се реализира от Сдружение “Вдъхновение”, финансиран от програма “Еразъм +”. Общо 21 представители на държавите Испания, Португалия, Гърция, Румъния и Турция са участниците, изпълняващи краткосрочна доброволческа служба. До момента младежите изготвиха презентации и посетиха русенски училища, сред които са ОУ “Л. Каравелов”, СОУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ”, ПГСАГ “Пеньо Пенев”, СОУПНЕ “Фридрих Шилер”, ПГО “Недка Иван Лазарова”, МГ “Баба Тонка”, където доброволците осъществиха редица срещи с русенски ученици. Чрез изготвени по време на проекта презентации, русенци се запознаха с интересни факти за културата на Португалия, Турция, Гърция, Румъния и Испания, както и с каранавалите, които се провеждат в техните страни. Доброволците представиха и програмата “Европейска доброволческа служба” и условията за кандидатстване. Освен това, участниците бяха и част от акция по почистване. От сряда до събота включително, в следобните часове на деня, на площад “Свобода”, младежите ще рисуват приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи. Инициативата е част от проекта, като целта е да популяризират сред максимален брой хора, предстоящия в събота Карнавал.

Общо
Доброволци от 5 държави разказаха за Карнавала в своите страни
Заглавие
Доброволци от 5 държави разказаха за Карнавала в своите страни
Описание
Доброволците представиха и програмата “Европейска доброволческа служба” и условията за кандидатстване.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker