Новини

Искате силен имунитет? Ето кои храни го съсипват!

Ето кои са вредните храни, които пречат на добрия имунитет
Ето кои са вредните храни, които пречат на добрия имунитет

Твърдението, че определени храни могат да засилят съпротивителните сили на организма или т.нар. имунитет определено не е новина.

Този път обаче ще си припомним храните и напитките, които пречат на нашия имунитет да работи правилно.

Захарни изделия
Знаете ли какво се случва с имунната ни система, когато консумираме шоколади, пасти и бонбони? След консумация на захар белите кръвни телца в човешкото тяло намаляват с 50% в рамките на по-малко от 5 часа. А именно белите кръвни телца защитават организма от нахлуващи заболявания. При децата, чиято имунна система е все още незряла, рискът от възникване на инфекции се увеличава.
Вместо да се храним с продукти, съдържащи бяла захар, можем да си приготвим домашни сладки или кекс с кафява захар, използвайки мед или да наблегнем на пресните или сушените плодове. Така ще си набави необходимото количество глюкоза, без имунитетът да е поставен на риск.
Любимите на децата желирани бонбони са всичко друго, но не и полезни. В тях се съдържат най-вече аромати и оцветители. Приемът им натоварва черния си дроб и става лесна мишена за вируси и инфекции.

Тестени храни от бяло брашно
Другата вредна съставка, която е залегнала силно в менюто на българина, са тестените продукти от бяло брашно. Погрешна е практиката да се изключва брашното от храненето, по-важното е то да е пълнозърнесто или ръжено. В бялото брашно фабрично се отделят части от пшениченото зърно, в които се съдържат ценни витамини и минерали. Така хлябът придобива по-добър търговски вид, но в него няма полезни съставки. Консумацията му натоварва черния дроб, което от своята страна вреди на имунната система. Така че – ако искате да боледувате по-малко, заменете белия хляб с качествен пълнозърнест, многозърнест или ръжен.
Безалкохолни напитки
Колата, швепсовете, соковете, които съдържат всичко друго, но не и плод, са все неща, които не бива да предлагате на детето си. Никое дете не се ражда с навика да консумира кола, това зависи най-вече от нас – родителите – доколко го позволяваме и дали в дома ни има подобни напитки. Вместо изключително вредните газирани напитки и сокове от кутия, предложете на детето си прясноизцеден сок, чай или айрян.

Пържени картофи
Пържените картофи са пълни с трансмазнини. А именно трансмазнините имат основна „заслуга” за отслабената имунна система, алергиите, астмата, диабета, наднормено тегло, отслабване на костите и мускулите. Приготвени във фритюрник, пържените картофи стават канцерогенни. Картофите сами по себе си са полезна храна, но ви препоръчваме да я предлагате на своите трапези в изпечен, сварен или задушен вид.

Фаст фууд (снаксове, чипсове, хамбургери)
Знаете ли какво има в едно кошче за боклук в близост до училище? Опаковки от чипсове, снаксове, картончета от пици и остатъци от хамбургери. Да, това консумират нашите деца и за съжаление е много трудно да контролираме този процес. Нищо чудно, че през зимата не стихват течащият нос, кашлицата и настинките. Все пак, поне можем да се погрижим за здравословното хранене, когато децата са у дома – вместо поредната пица или хамбургер, направете вечеря, богата на протеини, витамини и минерали.
За правилното развитие и растеж, децата имат нужда от обилно количество протеини, които се съдържат в най-вече в млечните продукти и месото. Но под „месо” определено не се има предвид кренвирши или други съмнителни колбаси. Тези храни се правят от отпадъчни продукти и соя, пълни са с консерванти и оцветители и ежедневната им консумация рано или късно води до срив в имунната система.

Газирани напитки
Изследване публикувано в American Journal of Clinical Nutrition сочи, че 100 грама захар (която се съдържа в три кутийки с газирана напитка) значително намаляват способността на белите кръвни телца да убиват бактериите пет часа след консумацията им. Да не говорим за един от най-вредните подсладители, който се съдържа в повечето газирани напитки – аспартам. Прекомерната му употреба може да доведе дори и до мозъчни увреждания, а какво да говорим за срив на имунитета тогава.

Още едно питие
След цяла нощ коктейли, не само ви е зле, но и сте много по предразположени към настинка или грип. Последните проучвания доказват, че прекалено много питиета наведнъж потискат протеините, които стимулират отделянето на антивирусни клетки. Имунната система не работи цели 24 часа след препиване.

Очаквайте скоро: Познатите и непознати естествени имуностимулатори.

Общо
Искате силен имунитет? Ето кои храни го съсипват!
Заглавие
Искате силен имунитет? Ето кои храни го съсипват!
Описание
Твърдението, че определени храни могат да засилят съпротивителните сили на организма или т.нар. имунитет определено не е новина.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker