Новини

Болнично отделение в Перник стана картинна галерия

Изкуството лекува, то е метод подобен на акупунктурата и йогата

Картини
Вътрешното отделение на болницата в Перник се превърна в картинна галерия.

Вътрешното отделение на болницата в Перник се превърна в картинна галерия. 17 картини на 11 художници украсяват лечебното заведение и радват персонала и болните, съобщиха по бТВ.
Идеята е на д-р Ангел Ангелов, сам любител художник, който обаче не посмял да изложи свои творби редом до тези на професионалистите.
Към прекрасната идея на своя колега се присъединила д-р Пролет Топалова. Съпругът й е известен местен художник, така че Валентин Топалов не само че се запалил лесно, но и успял да ентусиазира и други творци от Дружеството на пернишките художници.
Резултатът – едно преобразеното от изкуството отделение, в което пациентите намират повод да се усмихнат. При това съвсем безплатно, защото картините са дарени.
Впрочем лечебната сила на изкуството отдавна е известна. „Здраве да е“ още преди време разказа за уникална израелска болница, в която болните се лекуват освен по традиционния начин и с музика и картини. В еврейската клиника се намират шедьоври на изобразителното изкуство и сред него пациентите всеки ден в определено време имат възможност да се наслаждават и на класическа музика. Под тяхно въздействие хората много по-бързо и по-добре се възстановяват.
У нас напоследък все по-често срещаме разбиране за терапевтичната роля на изкуството, но само преди 3 години избухна скандал, защото психиатрията в Карлуково беше закупила 60 картини на ловешки художници за 22 хил. лв. Според директора на лудницата една част от платната щели да бъдат разположение в стаите за арттерапия и музикотерапия. . Не знаем дали в момента те изпълняват предназначението си, но тогавашният зам.-министър на здравеопазването Адем Персенски прецени, че този разход е необоснован, защото няма нищо общо с лечението. Той вероятно имаше някакво право по отношение на висящите дългове на психиатрията, но не и що се отнася до отричането на положителния ефект на изкуството.
Затова напоследък картините и музиката намират място в различни болници по света. През 2015 година например британският художник Том Бейкър изрисува прозорците в детското отделение на една болница със спрей изкуствен сняг по време на коледните празници и така достави много радост на малките пациенти. Доказано е, че положителните емоции повдигат духа и влияят благотворно на здравето.
От една страна изкуството влияе на тези, които го гледат или слушат, но и самият творчески акт има терапевтичен ефект върху твореца. Изкуството влияе на духа, а той пък на физическото здраве.
Особено силен е терапевтичния ефект при психични проблеми, но далеч не само при тях.
Арт терапията всъщност е вид психотерапия, който използва изкуството и творчеството като средство за лечение. Тя хармонизира личността чрез развитие на способностите за самоизразяване и самопознание. Ценното при използването на изкуството като терапия е, че с негова помощ е възможно на символно ниво да се изразят и изследват най-различни чувства, например любов, ненавист, обида, злоба, страх, радост и т.н.. Методиката на арт терапията се базира на убеждението, че вътрешният „Аз“ на човека се отразява в зрителни образи, когато той рисува или извайва скулптура например.
Музиката, изкуството и танцът имат ефекта на йогата и акупунктурата, доказват последни изследвания. Изкуството не е основна, но е допълваща терапия. То има благоприятно влияние и върху болните от рак, защото намалява тревожността и болките. Напоследък все повече учени разглеждат здравето не само като физическа величина, но и като резултат от цялостното ни емоционално и духовно развитие.

.

Общо
Болнично отделение в Перник стана картинна галерия
Заглавие
Болнично отделение в Перник стана картинна галерия
Описание
Изкуството лекува, то е метод подобен на акупунктурата и йогата.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker