Новини

Д-р Сотир Марчев: Водата е патент на Господ, а много хора забравят да пият

 Последният, но най-важен съвет на кардиолога д-р Сотир Марчев, е да се правят годишни профилактични прегледи

Водата е патент на Господ, в нея се е зародил животът и без вода няма живот, напомня известният кардиолог - д-р Сотир Марчев.
Водата е патент на Господ, в нея се е зародил животът и без вода няма живот, напомня известният кардиолог – д-р Сотир Марчев.

Пий вода, не соли, движи се, не пуши, не преяждай и не препивай, редовно ходи на профилактичен преглед! Това са шест прости съвета за добро здраве и дълъг живот, които доц. д-р Сотир Марчев винаги дава на своите пациенти. Той е изп. директор на Българския кардиологичен институт и на Специализираната болница по кардиология – Плевен. Специализирал е във Виена и Осака. Има десетки книги и научни публикации в областта на кардиологията, вътрешните болести и общата медицина.
Водата е патент на Господ, в нея се е зародил животът и без вода няма живот, напомня известният кардиолог. Въпреки това много хора забравят да пият вода, а това води до сериозни здравословни проблеми. Водата помага за добрата работа на бъбреците, жлъчката и храносмилателната система. Д-р Марчев специално отбелязва ролята й и за функционирането на мозъка. Изследване в САЩ сред две групи студенти показало, че младите хора, които преди изпит изпили по чаша вода, се представили по-добре, отколкото другите, които се явили „на сухо”. Преди няколко години начинаеща тв водеща му споделила, че е много притеснена преди ефир. Докторът я посъветвал да пие чаша вода преди да седне пред камерата. Ефектът бил добър и журналистката му благодарила. Освен това споделила, че до ден днешен пие вода преди предаване и се чувства отлично.
В дефицитна на сол среда се е развил човекът и именно тя е най-добра за него, казва още доцентът. Който иска здраво сърце и нормално кръвно налягане , нека да спре да соли ястията, защото и без това производителите на храни добавят в тях голямо количество сол, съветва той. Както е известно, доц. Марчев не е единственият лекар, който дава този съвет, така че нека се вслушаме в гласа на специалистите.
Животът е движение, нищо не помага по-добре срещу болестите от разходките. Това е другата максима, която шефът на плевенската кардиология, не пропуска да спазва. Аз лично ходя всеки ден пеша- половин час, когато отивам на работа и полови час на връщане, споделя той. Убеден е, че ако искаш бързо да умориш един човек, е достатъчно само да го храниш и да го държиш на легло.


Дори хора със сърдечни заболявания трябва да се движат, категоричен е кардиологът. Неговата рецепта за възрастните хора е: по 45 минути разходка всеки ден. Ходенето трябва да е умерено, нито бавно, нито много бързо, така че човек да може да диша дълбоко, но да може и да говори. Добър вариант е и плуването. Д-р Марчев уточнява, че движението не трябва да се ограничава само през уикендите, а да е равномерно разпределено през цялата седмица. При децата натоварването трябва да е поне един час, коментира още докторът. Заседяването пред телевизора или компютъра е изключително вредно, защото организмът се обездвижва и не изразходва достатъчно енергия, както е нормално в тази възраст.
Доц. д-р Марчев разкрива нещо много любопитно- че разпънат на кръста, Христос е умрял не от друго, а от обездвижване. Прикован, той е нямал възможност да се движи и това спира притокът на кръв към сърцето, обяснява лекарят в полза на тезата, че движението е живот.
Няма млад човек, който да страда от исхемична болест на сърцето и да не пуши, е железният аргумент на д-р Марчев срещу цигарите. Отбелязва, че никотинът е създаден, за да убива буболечките – вредители по растението. Разказва, че сред аварията на атомната централа в Чернобил, заразените с радиация почви били засети с тютюн. Растението било предпочетено заради уникалната си способност да извлича тежките метали от почвата. Така тези територии по естествен начин били обеззаразени.
Преяждането и препиването са също толкова вредни колкото обездвижването. Д-р Марчев споделя, че най-много сърдечни и други здравни инциденти има около празниците, свързани с ядене и пиене. Той е почитател на умереното и здравословно хранене, с повече зеленчуци и плодове в менюто. Известният кардиолог препоръчва да се спазват християнските пости, защото те са проверена от хилядолетията диета. Чрез нея най-малкото можем да си намалим теглото, да свалим холестерола. Д-р Марчев е от тези, които смятат, че по време на пости в определените дни трябва да се яде риба, защото така си набавяме необходимите микроелементи и мастни киселини. И подчертава, че според библията, възрастните, децата, бременните и болните не бива да постят.
Що се отнася до алкохола, кардиологът е категоричен, че той е токсичен и трябва да се избягва. В малки количества обаче е допустим.
Не пропускайте профилактичните прегледи, те могат да ви спасят! Да, вярно е, че българинът няма доверие на здравната ни система и с основание, признава доцентът. Въпреки това е убеден в ефективността на тези „формалности”. Спомня си как преди време случаен преглед спасил момче от хемодиализа. Майката, известна личност, го посетила с молба за болничен- детето имало изпит, а нямало много време да се подготви. За щастие, синът бил заедно с нея и докторът настоял да го прегледа. Оказало се с два запушени бъбрека. Своевременната диагноза и последвалото лечение спасили момчето от хемодиализа.
Както се шегува д-р Сотир Марчев никой не се е измъкнал жив от живота. Който обаче иска по-дълго време да остане на този свят, е добре да спазва поне тези простички правила, убеден е той. В живота също в компютърните игри има правила и ако искаш да стигнеш до края, задължително е да се съобразяваш с тях, обяснява той своята философия.

Използвани материали:  https://media.framar.bg/интервюта/доц-сотир-марчев-българинът-не-ходи-смело-на-доктор-защото-е-наплашен-от-здравната-
https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/savetite-na-specialista-neka-da-ne-se-obezdvizhvame.html

Общо
Водата е патент на Господ, а много хора забравят да пият
Заглавие
Водата е патент на Господ, а много хора забравят да пият
Описание
Седмият съвет на кардиолога д-р Сотир Марчев е да се правят годишни профилактични прегледи.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker