Начало - Новини - Почитаме покровителя на семейството и дома свети Мина

Почитаме покровителя на семейството и дома свети Мина

Свети Мина

Свети Мина

На 11 ноември почитаме празника на свети Мина.

Чества се заедно със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.
Свети Мина е християнски светец, покровител на семейството и дома. Както и на сираците и бездомните, на всички народни лечители, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Той закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.
Св. Мина е роден в гр. Александрия, Египет. Служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан, но изповядвал християнската вяра.
По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан. Те наредили да се извършват мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на своите идоли. Според указа вярващите навсякъде били принуждавани да извършат жертвоприношения.

Тогава обикновеният войник Мина не можел да гледа тези ужасяващи изтезания и решил да се напусне армията като се оттеглил в пустинята Котуан. Той предпочел да живее сам в компанията на зверовете, отколкото сред злите човеци. От името на пустинята днес Свети Мина е познат като Мина Котуански. През цялото време той изцяло се отдал на пости и непрестанни молитви към Господ, копнеейки да има справедливост.
Един ден в главния град на Котуанската област се провел празник, на който дошли много езичници. Те се събрали в чест на своите нечестиви богове за различни игри, зрелища, конски надбягвания и състезания по борба, които всички жители на града можели да наблюдават от специално устроени места. Като разбрал за тържеството, блаженият Мина се вбесил, тръгнал от пустинята и дошъл в града.
След като видял какво става там, той започнал да изобличава развратните и самозабравили се езичници. Градоначалникът побеснял, че някакъв смущава неговото веселие. Поради това Свети Мина веднага бил заловен от войниците и жестоко измъчван, като накрая го обесили с главата надолу.
Запалили огън и хвърлили в него тялото на отшелника. След като и последният пламък изгаснал, вярващи християни дошли на това място и събрали изгорелите мощи на мъченика. Обвили ги с чисти повивки и после ги помазали с благовония.
Пренесли Светите мощи в родния на Свети Мина град Александрия и там ги погребали с почести. След години на това място е построена църква на името на Светия мъченик и по молитвите към светеца в нея са станали множество чудеса.
Имен ден днес празнуват Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория!

Почитаме покровителя на семейството и дома свети Мина
На 11 ноември почитаме празника на свети Мина. Чества се заедно със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе