Новини

Що е то? Синдром на неспокойните крака

Неврологичното заболяване се предава генетично

knie_probleme
Синдром на неспокойните крака
pregled-razshireni-veni
Синдромът на неспокойните крака

Има много причини, когато си легнем нощем да се въртим дълго и да не заспим навреме. Сигурно ще се изненадате, когато научите, че причина за това може да бъде т.нар. синдром на неспокойните крака.
Какво представлява всъщност този синдром? Това е разстройство, свързано с несвойствени и странни усещания в крайниците, които предизвикват непреодолимо желание за раздвижване. Тъй като се проявява главно през нощта, то може да бъде основна причина за недоспиване.
Понеже симптомите имат склонност да се повтарят и да се удължават с течение на времето, особено при по-сериозните случаи, качеството на съня значително се занижава. Естествено това води до повишена сънливост и намалена работоспособност и тонус през деня.
Специалистите все още не могат да установят каква е причината за заболяването, но много статистически и научни данни намират връзката между него и редица други състояния. Синдромът се среща при хора с хронична бъбречна недостатъчност; захарен диабет II тип; дефицитни аномалии на желязо и анемия; магнезиев дефицит; бременност. Около 25% от бременните жени показват признаци на RLS (restless leg sindrome); някои нервни болести като периферна невропатия, полиневропатия и болест на Паркинсон; слабо оросяване на краката и разширени вени Бременност.

Употребата на някои вещества и медикаменти също се свързва с прояви на RLS. Такива са кофеинът, алкохолът, Н2 хистаминови блокери, невролептици, антидепресанти, литий.
Важно е хората да знаят, че синдромът може да се предава по наследство. Открити е зависимост между това разстройство и наличието на определени гени. Скорошно изследване показва, че хора, които страдат от синдрома на неспокойните крака, по време на сън, имат повишени нива на глутамин в междинния мозък. Други проучвания пък асоциират RLS с промени в чревната флора.
Има две форми първична и вторична. Специалистите наричат първата идиопатична, при която клиничните признаци нямат смислено медицинско обяснение и произход, липсват свързани заболявания или органично-физиологични нарушения. При вторичната форма релациите между RLS и гореизброените състояния са много по-ясно изразени.
За съжаление лечението на синдрома на неспокойните крака е трудно и обикновено без траен ефект.
На първо място лекарите препоръчват да бъдат предприети общи мерки за овладяване на картината – избягване на алкохол, кофеин и тютюн, за които се смята че влошават клиниката; масажи, редовна физическа активност, прилагането на топло или студено върху крайниците. При наличието на придружаващи заболявания, за които се счита, че имат връзка със синдрома, вниманието се насочва и към тях. Симптоматични медикаментозни средства, прилагани в този случай, са допаминергични (антипаркинсонови) препарати, бензодиазепини, някои опиоиди и избрани антиепилептични медикаменти. За съжаление ефектът от тях не е траен, изчерпва се, а и могат да се наблюдават редица странични ефекти.

Общо
Що е то? Синдром на неспокойните крака
Заглавие
Що е то? Синдром на неспокойните крака
Описание
Какво представлява всъщност този синдром? Това е разстройство, свързано с несвойствени и странни усещания в крайниците, които предизвикват непреодолимо желание за раздвижване.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker