Деца и родителиНовини

Какъв домашен любимец да вземем на детето си?

Какъв домашен любимец да вземем на детето си?
Какъв домашен любимец да вземем на детето си?

„Искам пони или куче или поне морско свинче!“ Може би сте чували това изречение поне веднъж, а може би дори и по-често. Рано или късно повечето родители се сблъскват с желанието на своите деца да имат домашен любимец. Как да реагирате, когато Вие сте в тази ситуация и на какъв домашен любимец да се спрете.
Надяваме се следващата статия да Ви е от полза при вземането на решение. Желанието на детето да има свой собствен домашен любимец най-често се свързва с копнежа за истински верен приятел. Кучето не се интересува дали детето е малко пухкаво или носи скоби на зъбите и не пита за оценките от последния изпит в училище.
Много деца изграждат силна връзка с домашния любимец, като наред с игрите се учат и на грижи. Колкото по-рано децата се запознаят с нуждите на животните, толкова по-лесно те усвояват ценни умения като тези да уважават другите, да се съобразяват с техните желания и не на последно място да носят отговорност.

С помощта на домашните любимци срамежливите деца стават по-контактни, а палавниците-по-кротки.
Ако вече с Вашата половинка сте взели решение да подарите радостта от общуването с животни на Вашето дете, или просто искате да видите какъв би бил подходящия любимец за Вашето семейство, разгледайте по-подробната информация:

Котка

Котка?
Котка?

Котките са лесни за отглеждане домашни любимци, които със своят пухкава козина и гальовно мъркане дават много нежност на малките си собственици.
Но: Тъй като котките са своенравни, децата трябва да се научат да се съобразяват с желанието на домашните „тигри“ да не бъдат обезпокоявани, когато не желаят, иначе ще се стигне до драскотини.

Куче

Куче?
Куче?

Кучето често е най-желаният от децата домашен любимец. То обаче изисква повече грижи и внимание-обикновено извеждане 2-3 пъти на ден навън и в сутд и в пек, дори и вечер, точно по време на интересния филм. Дори и по време на отпуската кучето е ваш придружител.
Може да се наложи да посетите училище за кучета или Вие да се заемете със задачата да обучите Вашия любимец поне на основните команди.
От друга страна кучето наистина е идеален партньор на детето. Кучетата успокояват, по-нежни и гальовни са от повечето животни, винаги са на разположение за игра и същевременно подпомагат развитието на чувство за отговорност у децата.

Папагал

Който е имал този пернат приятел вкъщи, знае колко радост носи той. Папагалите пеят нежни мелодии ( е, понякога може да се стигне и до крясъци) и са изключително красиви.
Папагалчетата ( както всички пойни птици) не могат да живеят сами, затова трябва да си вземете поне две. За децата птичките са по-малко интересни, в сравнение с животните, които могат да гушкат и с които могат да си играят. Затова и те са по-подходящ и по-впечатляващ домашен любимец за по-големите деца.

Зайче
Противно на общоприетото мнение, зайчетата не са подходящ домашен любимец за малки деца, тъй като са слабо чувствителни спрямо болка (затова и толкова често се използват за провеждане на опити и тестове) и лесно могат да бъдат наранени. Освен това повечето зайчета не обичат „да ги разнасят“ насам-натам. Ако все пак Вашетодете настоява за зайче, то тогава не затваряйте животинчето, а му осигурете 2 кв.м място.
Ако сте се спрели на зайче за домашен любимец, имайте предвид, че те не обичат да живеят сами, затова помислете поне за две.
Като цяло зайчетата се отглеждат лесно. При добри грижи живеят до 10 години. Имат нужда основно от пресни плодове и зеленчуци, сено, вода и достатъчно място.

Морско свинче
Морските свинчета също както зайчетата са много обичани от децата. Противно обаче на често срещаното мнение тези двама представители на животинския вид не са подходящи за съвместно отглеждане.
Морските свинчета искат и да се извеждат, но като цяло се отглеждат лесно. Два пъти седмично трябва основно да се почистват. Обикновено живеят до около 5-6 години.

Златист хамстер
Почти всяко дете си пожелава поне веднъж да има вкъщи златист или друг вид хамстер.
Те са симпатични и лесни за отглеждане домашни любимци. Тъй като са активни в късните часове на деня и през нощта не е задължително, дори не е препоръчително да се отглеждат в детската стая. Хамстерите живеят сами, те не са тип стадни животни.

Рибки

Или рибки?
Или рибки?

Рибките се водят като най-лесните за отглеждане домашно любимци и донякъде това е вярно. Нямат особени претенции, нуждаят се само от храна и чиста филтрирана вода. Но за да уцелят рибките и да не са разочаровани децата Ви, все пак трябва да съберете малко познания как се отглеждат мълчаливите домашни любимци. Специалистите в зоо-магазините могат да Ви помогнат със съвети в това начинание и постепенно да преминете към по-сложните видове.

Източник: www.nashitedeca.com

Какъв домашен любимец да вземем на детето си?
Рано или късно повечето родители се сблъскват с желанието на своите деца да имат домашен любимец
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker