Новини

Какво не знаем за слънцезащитните кремове?

Много хора се нуждаят от напомняне за това какво означава „SPF“ или слънцезащитен фактор

Ново проучване е установило, че много американци се чувстват по същия начин при разчитане на информацията на етикетите на слънцезащитните кремове.
Ново проучване е установило, че много американци се чувстват по същия начин при разчитане на информацията на етикетите на слънцезащитните кремове.

SPF? UV-A и B? Знааете ли какво означават тези съкращения и с какви параметри трябва да са те? Чувствате се объркани. Не сте само вие. Ново проучване е установило, че много американци се чувстват по същия начин при разчитане на информацията на етикетите на слънцезащитните препарати.
Още през 2011 г. Американската администрация по храните и лекарствата заявява, че на етикетите на слънцезащитните кремове трябва да има по-ясна информация за защитата както срещу ултравиолетовите-A (UV-A), така и срещу UV-B лъчите. И двата вида ултравиолетови лъчи имат различен ефект върху кожата: UV-A е свързан с процеса на стареене на кожата и UV-B е свързан със слънчеви изгаряния, отбелязват експертите. Въпреки това, и двата вида са със силен рисков фактор за развитие на рак на кожата.
Но колко разбира от това средният потребител на слънцезащитни средства? Екип от Северозападния университет Файнбърг в Чикаго, ръководен от д-р Рупал Кунду, анкетира 114 пациенти в дерматологична клиника. Най – много, около 93% – са отговорили, че са си купили слънцезащитен крем през 2013 г. На въпроса защо използват слънцезащитни продукти, 75%, отговарят, че така предотвратяват слънчевите изгаряния, а около две трети казват, че по този начин се опитват да се предпазят от рак на кожата.
Трите основни причини, поради които участниците в проучването са закупили даден слънцезащитен фактор са стойността на най-високия слънцезащитен фактор (SPF), формулиране на чувствителна кожа, и устойчивост на вода и пот.
Въпреки това, само 43% от участниците разбират определението за SPF стойност. Що се отнася до етикетирането, малцина могат да идентифицират правилно информацията, посочена колко добре плажното масло защитава срещу рак на кожата (38 процента), слънчево изгаряне (23%) или стареене на кожата (7 на сто).
Въпреки неотдавнашните промени в етикетирането, проучването сочи, че терминологията на слънцезащитните етикети все още може да бъде объркваща за потребителите,“ споделят Кунду и неговите колеги. Експертите по рак на кожата не са изненадани от резултатите.
„Остава много неразбиране и дори противоречия относно размера, броя и времето на използване на слънцезащитен крем“, каза д-р Дорис Дей, дерматолог в Хил Ленокс Хоспитал в Ню Йорк сити. „Много хора, дори лекари, все още вярват, че слънцезащитният крем трябва да се използва само, когато те сме на плажа,“ казва тя. „Истината е, че всяко излагане е вредено за кожата и излагането е кумулативно с течение на времето, и в крайна сметка води както до рак на кожата, така и стареене на кожата.“
И така, какво трябва да търсят потребителите в слънцезащитните продукти? Д-р Катя Бърнис, която е дерматолог в Норт Шор в Масачузец в Ню Йорк казва, че човек трябва да се търси три неща на етикета: SPF, или „слънцезащитен фактор“ най-малко 30. Дали плажното масло е водо- или потоустойчиво. Важно е да се помни, че такива слънцезащитни продукти, не ме не пропускат вода и пот, а просто устояват на тях, казва д-р Бърнис. Трябва също да се знае дали слънцезащитните кремове съдържат физически блокери / екрани (като цинков оксид или титанов диоксид), или химически блокер / абсорбер. „Разликата е, че химичните блокери поглъщат UV радиация, докато физически блокери отразяват UV светлината“, допълва д-р Катя Бърнис. Тя също така смята, че много хора се нуждаят от напомняне за това какво означава „SPF“ или слънцезащитен фактор.
SPF е индикация за това колко време ще ви отнеме да се сдобиете със слънчево изгаряне в сравнение с това ако не сте защитени“, казва дерматологът. „Така че, ако обикновено ви отнема 10 минути, за да изгорите, слънцезащитен фактор 30 ще ви позволи да бъдете изложени в продължение на 300 минути, преди изгаряне.“ Повечето хора ще трябва да нанасят слънцезащитни кремове на всеки 2 часа, добавя тя.
И докато слънцезащитен фактор 30 може би е достатъчен, за да се предпази повечето хора, тези със светла кожа или хора, чиято кожа е особено чувствителна към слънцето, може да искат крем с по-висок SPF, допълва докторката.
Слънцезащитен крем, колкото в една чаша за шотове, трябва да е достатъчен за едно нанасяне на човек, обяснява още дерматоложката. Какво става, ако решите да отидете да поплувате? „Според регламентите на FDA,“ водоустойчив „слънцезащитен крем означава, че поддържа своето SPF след 40 минути игра във водата, докато“ много устойчивите на вода „може да траят до 80 минути“, допълва Бърнис „Виж за тези ключови думи – вода и / или потоустойчиви, и не забравяйте да си дадете възможност от няколко минути между полагането и топването във вода, така че плажното масло да бъде абсорбирано от кожата, съветва тя.

Общо
Какво не знаем за слънцезащитните кремове?
Заглавие
Какво не знаем за слънцезащитните кремове?
Описание
Много хора се нуждаят от напомняне за това какво означава "SPF" или слънцезащитен фактор
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker