Новини

Защо някой микроби остават по кожата?

В продължение на дълъг период от време микробиомата на кожата ни остава доста стабилна, въпреки че се сблъскваме с различни среди

Измиване на ръце.
Човешката кожа се сблъсква с безброй микроби всеки ден.

Въпреки използването на дезинфектанти и антибактериални кърпички има бактерии, които остават по кожата. Човешката кожа се сблъсква с безброй микроби всеки ден. Изследователите са вярвали, че колониите от бактерии, вируси и гъбички в кожата варират във времето, но в крайна сметка установили, че микробите остават сравнително постоянни.
Въпреки това кожата е домакин на микросреда, която може или да привлича, или да отблъсква микробите. „Ние описваме разликата между потна мишница и гладката предмишница като тропическа гора и пустиня“, заявява съавторът на проучването Джули Сегре. Резултатите от изследването са публикувани на 5 май в списание „Cell“.
Анализ на проби от кожата установява, че бактериалната среда на краката като че ли се променя най-много с течение на времето, казва Сегре, старши изследовател в Американския национален институт за изследване на човешкия геном.
Констатациите от това изследване няма да се отразят на продължаващия дебат за това дали днес не се поддържаме прекалено чисти, защото микробите могат да живеят дълбоко в кожата, което им позволява да останат незасегнати, когато си мием ръцете, обяснява Сегре.
Бактерии, вируси и гъбички причиняват заболявания като акне, брадавици и микоза. „Микробиомът“ на кожата – съдържащ бактерии, гъбички и вируси – се смята за важен за здравето на човека. Сегре споделя, че той може да помогне на тялото да се справи с лошите бактерии и да поддържа бариера между кожата и вътрешните органи.
Новото изследване има за цел да открие колко стабилни са кожните микроби в течение на времето. Това може да помогне на учените да разберат какво се случва, когато се развива заболяване на кожата, допълва изследователката.
За изследването са били анализирани 17 места по кожата на 12 здрави доброволци, три пъти за период от 2 години. Изследователите открили, че кожните микроби като цяло са останали сравнително стабилни, въпреки че хората имат свои собствени „микробни пръстови отпечатъци.“ Един човек бил с повече гъбички, друго лице имало много бактерии от едната страна на носа си,“ разказва Сегре. Тя мислела, че тези „колекции“ от микроби може би са временни, но когато изследвали кожата на човека година по-късно, резултатите били все още същите.
Микробите на краката били най-променливите от всички, но не е ясно защо. Една от възможностите, споделя Сегре е, че стъпалата се сблъскват с много температурни разлики. Д-р Стенли Спинола, учен, който дава висока оценка на изследването, заявява, че промяната, която се вижда при краката, може да има нещо общо с влажните зони между пръстите на краката или различните обувки – от маратонки до кожени обувки, джапанки или никакви обувки.
Каква полза може да има това проучване?
То показва, че в продължение на дълъг период от време микробиомата на кожата ни остава доста стабилна, въпреки че се сблъскваме с различни среди, отбелязва д-р Спинола, председател на отдела „Микробиология и имунология“ в Медицинския университет в Индиана. На тази база могат да се проучат отклоненията от нормалното състояние и да се проучи какви разлики причинява болестта, споделя медикът.
Фактът, че тези микропопулации са толкова стабилни, предполага, че те имат съществено значение за нашия организъм, макар все още учените да не могат да кажат със сигурност какво е то.
Ако е така, трябва ли бъдем предпазливи по отношение на прекомерното използване на дезинфектанти и кърпички, които потенциално биха могли да унищожат полезните микроби? Някои специалисти са на мнение, че е добре да се мият ръцете с такива продукти в болнична обстановка и на други места с висок риск от предаване на микроби. Те обаче предупреждават, че едновременно с това трябва да помислим за потенциалните вредни ефекти от тази „война“ срещу всички бактерии.

Общо
Защо някой микроби остават по кожата?
Заглавие
Защо някой микроби остават по кожата?
Описание
В продължение на дълъг период от време микробиомата на кожата ни остава доста стабилна, въпреки че се сблъскваме с различни среди.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker