Новини

Защо хората ядат повече, когато пият?

Жените, които не пият, се оказват по-сдържани консуматори

Леката закуска след употреба на алкохол не е необичаен навик.
Защо хората ядат повече, когато пият алкохол?

Леката закуска след употреба на алкохол не е необичаен навик. Ново изследване хвърля светлина върху това защо хората ядат повече, когато пият. Проучването, публикувано в списание „Психология на здравето“, стига до извода, че алкохолът понижава контрола върху апетита, което ни кара да ядем повече.
За нуждите на изследването били избрани случайно 60 студентки, които да изпият смесена напитка от водка и диетична лимонада, или само чаша диетична лимонада, върху горната част, на която била напръскана водка, така че момичетата да си мислят, че в напитката им има алкохол. След като изпили своите питиета, жените били помолени да попълнят хранителен въпросник и да изпълнят задача с предизвикателство. В задачата, думите син, червен, жълт и зелен били показвани в различен цвят. Например, думата „червено“ била написана в жълт цвят. Жените били помолени да кажат на глас в какъв цвят са отпечатаните думи. След това на участничките били дадени бисквитки с шоколадови парченца и им било обяснено, че могат да ядат толкова, колкото искат или въобще да не хапват, ако желаят.
Студентките, които пиели алкохол, се справили по-лошо при поставената задача в сравнение с жените от плацебо групата – те изяли повече бисквити. Изследователите предполагат, че причината жените да приемат повече калории се крие в занижения контрол върху апетита (измерено чрез задачата за цвят).
Интересното е, че участничките в проучването, които били смятани за по-сдържани консуматори (хора, които ограничават това колко ядат, за да запазят или свалят теглото си), не са били повлияни от алкохола. „Едно от обясненията за това е, че силно ограничаващите се консуматори полагат значително повече усилия в това да устояват на храната“, пишат авторите.
Размерът на изследването е малък, за да се правят генерални изводи, но авторите му заключават, че алкохолът може да е свързан с увеличаването на теглото, защото самоконтролът при жените е намалял, а не защото са почувствали прекален глад. „Тези открития подчертават ролята на консумацията на алкохол като фактор за повишаване на теглото и показват, че са необходими допълнителни изследвания в ролята на умерената консумация на алкохолно – индуцирана храна“, допълват още авторите на изследването.

Общо
Защо ядете повече, когато пиете алкохол?
Заглавие
Защо ядете повече, когато пиете алкохол?
Описание
Жените, които не пият, се оказват по-сдържани консуматори.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker