НовиниОт природата

Шипката – царица на билките

Малките червени плодчета имат широко приложение, укрепват имунитета и кръвоносната система

С шипките можем да повишим защитните сили на нашия организъм, защото е високовитаминозен източник.
С шипките можем да повишим защитните сили на нашия организъм, защото те са високовитаминозен източник.

Обикновената шипка е една от най-често използваните билки у нас. Тя има необикновено лечебно действие, което се е доказало през годините. Тя е царица на билките, защото в нея има полезни киселини и витамини, а освен това притежава приятен вкус. Всичко това я прави ценен и предпочитан лек, особено през студените дни.
Комбинацията от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулират образуването на червени кръвни телца, повишават работоспособността и засилват съпротивителните сили на организма. Ето защо народните лечители я препоръчват на болните от диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания и авитаминози. Тя още се използва и при бъбречни заболявания – камъни в бъбреците, чернодробни заболявания, язви, гастрити и колити и дори при артеросклероза. И това не е всичко. Тя се препоръчва и при маточни и носни кръвотечения.
През есента и зимата можем да използваме шипката, за да повишим защитните сили на нашия организъм, защото е високовитаминозен източник. Много билкари смятат, че т.нар. „диворастяща роза” е безспорно полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Това е така, защото в нея се съдържат пектини и танини.
Преди употреба шипките трябва да бъдат измити старателно, да са с изрязани връхчета и почистени от косъмчетата и семките, тъй като е възможно да предизвикат разстройство, ако попаднат в организма.
Когато плодовете достигнат пълна зрялост, те са яркочервени и твърди, съдържанието на витамин С е най-високо. Но то намалява бързо, колкото по-узрели стават плодовете, и особено ако са омекнали и покосени от слана. Интерсното е, че иначе витамин С в шипката е относително устойчив и дори през зимата високият му процент в мармалада и пюрето от шипки успява да се запази.

Чаят от шипки също е много полезен.
Чаят от шипки също е много полезен.

От шипката можем да си приготвим чудесен мармалад или желе. Шипковият мармалад е любима закуска за много хора. Сиропът от този плод пък е подходящ за бебета и малки деца. При приготвянето на питието от шипки плодовете не се подлагат на термична обработка. Шипките се заливат със захар и вода и престояват 5-6 дни. Готовата напитка, гарнирана със сушени боровинки, се превръща в освежително, ароматно, но и доста калорично питие.
Чаят се приготвя със запарка от 1 с.л. сушена шипка в 250 мл. вряща вода. След 1 час се прецежда и се пие. А любителите на виното могат да си направят такова от шипки. Това става с 500 гр. сухи, счукани шипки, които се заливат с 4 л. хладка, предварително преварена с 1 кг захар вода. За да започне да ферментира сместа, може да се добави парченце мая, разтворена в хладка вода. Съдът трябва да има възможност да диша! Държи се на топло 15-20 дни. Може да се пие още по време на бурната ферментация, като слабоалкохолно витаминозно питие. След пълната ферментация се прецежда и има качествата на интересно плодово вино.

Общо
Шипката – царица на билките
Заглавие
Шипката – царица на билките
Описание
От шипката можем да си приготвим чудесен мармалад или желе.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker