Новини

Ще провокират гражданската креативност да търси решения на стари проблеми

21-ви септември е срокът, в който дръзките и креативни българи могат да се регистрират на адрес predizvikatelstvoto.bg.

Ще провокират гражданската креативност да търси решения на стари проблеми.
Ще провокират гражданската креативност да търси решения на стари проблеми.

„Предизвикателството за социална промяна“ е платформа, която търси нови решения на стари проблеми като провокира гражданската креативност в 5 града в страната. Мотото на тазгодишното издание на „Предизвикателството за социална промяна“ е „Ремонтирай системата“.
Как да подобрим градската среда? Какви решения можем да сътворим, за да компенсираме все по-растящата пропаст между поколенията? Какви са възможните решения на ежедневните предизвикателства в общуването между граждани и администрация? Как да бъде намалена корупцията и какви модели трябва да се създадат за предотвратяването й на местно и национално ниво? Как да подпомогнем за развитието на връзките в обществото – между живеещите в града и селото, между етноси, между поколения? Това са само някои от посоките в мисиите, в които регистриралите се в Предизвикателството за социална промяна 2015-та ще трябва да се опитат да решат.
21-ви септември е срокът, в който дръзките и креативни българи могат да се регистрират на адрес predizvikatelstvoto.bg.
Четиридневно приключение между 25-ти и 29-ти септември очаква всеки, който реши да се потопи заедно с приятелите си в генерирането на иновативно решение, което да носи устойчива позитивна промяна по сериозен обществен проблем. Екипите ще могат да изберат локация за своите „мисии“ в един от петте града в страната – Бургас, Враца, Пловдив, София или Русе. Специални „Ангели“ пък ще помагат на участниците да развият идеите си по методите на системното и дизайн-мислене, за да достигнат до наистина реалистични решения на обществено-значимите проблеми, с които ще се сблъскат.
„Инвеститори“ в промяната и нейни основни „акционери“ в страната стават самите граждани. Решенията от своя страна ще бъдат „съхранявани“ онлайн в своеобразна „Банка за идеи“. Това ще е първата „банка“, чиято “ликвидност’ ще се измерва с повишаването на общественото благо и позитивно социално въздействие на идеите. Така всеки, който не е успял сам да генерира решение или да се включи в четирите дни на Предизивкателството, би могъл да хареса идея и да инвестира в нея своето време и подкрепа.
Сред решенията на 2014-та бяха Социално-предприемачески бранд за разсад, произвеждан от младежи аутисти в музикална терапевтична градина, Мобилен акселератор-фургон за малкия бизнес в квартал Столипиново (Пловдив), Социално предприятие за компостни тоалетни, което решава проблема с канализацията в махалата на Синеморец, Решение за заетостта на жени в предпенсионна възраст като домакини на междублокови пространства и много други.
Екипите финалисти получават и възможността да са част от Инкубатора за социални иновации, в който ще имат възможност да работят с ментори и обучители, за да се стигне до реализация на идеите им.
Заради успеха си досега, форматът вече спечели симпатиите на множество международни организации, с фокус върху социалното предприемачество и социалните иновации. Веднага след второто си издание в България, между 25 и 29 септември, Предизвикателството ще бъде представено на среща за социални иновации в Милано/Италия, както и на церемонията за връчването на Наградите за социално предприемачество в Цюрих /Швейцария.
Ключовите сфери, в които има належаща нужда от промяна, са граждани и администрация, прозрачност и борба с корупцията, бедност, околна и градска среда, младежка заетост, работа с общности, достъп до култура, справедлива търговия и земеделие, толерантност, образование.
„Предизвикателството за социална промяна“ е инициатива, чрез която „Фабрика за идеи“ се опитва да създаде плодотворна почва за промяна на качеството на живот в страната ни. Във време, в което глобалните процеси са с все по-тревожни показатели и държавите и техните граждани са изправени пред огромни изпитания, е важно все по-често да се повдига въпросът за отворения диалог между различните общности и между гражданското общество и управниците, както и да се фокусираме върху теми като сътрудничество, заедност, екипност и колективна интелигентност.
Желаещите да се включат във формата, могат да научат повече и по време на информационните събития в 5-те града домакини, подробности за които ще бъдат публикувани на predizvikatelstvoto.bg.

Общо
Ще провокират гражданската креативност да търси решения на стари проблеми
Заглавие
Ще провокират гражданската креативност да търси решения на стари проблеми
Описание
21-ви септември е срокът, в който дръзките и креативни българи могат да се регистрират на адрес predizvikatelstvoto.bg.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker