Начало - Новини - Любители на виното поеха по „пътя на римските императори“

Любители на виното поеха по „пътя на римските императори“

Римски легионери, поведоха всички желаещи „по пътя на римските императори“ и на виното

Римски легионери, поведоха всички желаещи „по пътя на римските императори“ и на виното

20 изби се включиха във второто издание на международното Дунавско изложение на виното „BLUE & WINE EXPO 2015”

Кметът на Русе Пламен Стоилов и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева тържествено откриха второто издание на международното Дунавско винарско изложение „BLUE & WINE EXPO 2015” в Русе днес.

Във фоайето на Доходно здание присъстваха зам.-кметовете д-р Страхил Карапчански и инж. Димитър Наков, както и десетки представители на редица винарски изби от страната и чужбина, гости и участници в изложението.

Кметът приветства стотиците посетители и заяви, че е щастлив, че залата е пълна с любители и ценители на традиции и истинско вино. По думите на г-н Стоилов, в сравнение с пилотното издание на изложението, миналата година, през 2015, събитието се радва на по-голяма популярност и увереност от страна на организатори и участници. Той допълни, че Русе се радва на подкрепа от Министерството на туризма, чиито думи по-късно, в изказването си, зам.-министърът потвърди. Г-н Стоилов каза, че Русе отново застава в туристическата карта на България и пожела успех на тазгодишното издание на изложението. Той връчи сертификати на всички участници.

За втори пореден път Русе е домакин на специализирано Дунавско винарско изложение „BLUE & WINE EXPO 2015“. През 2014 г. събитието беше организирано пилотно и посетено от около 300 жители и гости на Русе. Целта на тазгодишното издание бе да събере повече изложители и посетители от четири държави – България, Румъния, Хърватия и Сърбия.

Кметът на Русе и зам.-министърът на туризма откриха винарско изложение

Кметът на Русе и зам.-министърът на туризма откриха винарско изложение

Изложението се реализира в рамките на международен проект „Пътят на римските императори и Дунавският път на виното – RER–DWR II”, който е финансиран по Програма „Подкрепа за подобряване и насърчаване на устойчиви транснационални тематични туристически продукти“ на Главна дирекция „Предприятия и промишленост“ на Европейската комисия. Събитието се организира от Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, със съдействието на Дунавски компетентен център в Белград, Сърбия и Контактен център „Дестинация Дунав“.

„BLUE & WINE EXPO 2015“ събра представители на 20 изби от 12 Дунавски региона, чието посещение бе обвързано и с отбелязването на Международния ден на река Дунав – 29 юни. Изложението има за цел да популяризира винения туризъм в Дунавския регион като източник на нови възможности за местно развитие. България е представена от три винарски региона – Видин/Белоградчик, Плевен/Велико Търново и Русе. Останалите девет региона презентират вина от Хърватия, Сърбия, и Румъния. Освен дегустация на подбрани вина, „BLUE & WINE EXPO 2015“ предложи на посетителите възможността да се запознаят с кулинарните традиции в Дунавския регион, тъй като Клубът на професионалните готвачи – Русе има собствен щанд. Заработи и арт ателие, посветено на темата „вино“.

В 15:30 часа в Доходно здание пристигнаха римски легионери, които поведоха всички желаещи „по пътя на римските императори“ и ги отведоха на римска крепост „Сексагинта Приста“. Там, за четвърта поредна година, се проведе „Римски пазар на Сексагинта Приста“ като част от Фестивала за съвременна градска култура „Аз, Градът“.

В рамките на изложението бе поставен фокус и върху предимствата на получения наскоро сертификат „Културен маршрут на Съвета на Европа“, с който в началото на 2015 г. организацията удостои „Пътят на римските императори и Дунавският път на виното“, а заедно с това и включените в него обекти на културно-историческото наследство и винопроизводители.

Любители на виното поеха по
20 изби се включиха във второто издание на международното Дунавско изложение на виното „BLUE & WINE EXPO 2015”

Коментари

Преминете на горе