Новини

С 18 % са намалели птиците в земеделските земи за 10 години

Ново начало за птиците около нас през 2016 г.

Птици - ново начало.
С 18 % са намалели птиците в земеделските земи за периода 2005 -2015 година.

С 18 % са намалели птиците в земеделските земи за периода 2005 -2015 година. Дали 2016-а ще е фатална за тях предстои да се разбере, след като бъдат обобщени резултатите от новото, за 13-та поредна година, преброяване на питците в местата за мониторинг от Българското дружество за защита на птиците и доброволци. Необходимостта да се разшири доброволческата мрежа за наблюдение е повод БДЗП да търси нови доброволци. Всеки, който иска да се заеме с тази задача, трябва да умее да разпознава няколко основни вида птици по снимки и техните песни.
До 2015 година видовете с най-неблагоприятна тенденция са ръждивогушото ливадарче, щиглецът и обикновеният скорец. При белогушото коприварче популацията е увеличена, а при други видове като гугутката, кукувицата, свраката, сойката, чинката състоянието е стабилно. Основните заплахи за състоянието на птиците в земеделските земи е премахването на храстите, разораването на зетревените площи и употребата на пестициди. Това става ясно от доклад на Българското дружество за защита на птиците.
За тези, които искат да станат доброволци, БДЗП съобщава, че записването може да стане он-лайн чрез сайта www.SmartBirds.org.. От тази година, за да си доброволец, е необходимо да издържиш онлайн тестове за разпознаване на птиците и техните звуци. Това би повишило доверието на институциите към качеството на данните. Всеки, който желае да се пробва, може да го стори на страницата www.birdid. Необходима е и регистрация в сайта на www.SmartBirds.org
За улеснение на работата на доброволците е пуснато ново приложение SmartBirds Pro за мобилни устройства с операционна система Андроид. Така ще се намали използването на хартия, усилието на участниците за въвеждане и обобщаване на наблюденията, а времето за събиране на наблюденията ще е по-кратко, което пък ще позволи повече време за анализи. Данните могат да бъдат изпратени и електронно. Това става чрез портала www.SmartBirds.org, където наблюденията се въвеждат директно онлайн. Инструкция за ползването на сайта, вкл. заявяване на нова площадка и въвеждане на наблюдения, изтегляне на координати и лесно отпечатване на сателитна карта на нова площадка; визуализиране на данните на карта; онлайн въвеждане на наблюденията (тази функционалност ще замести досегашните електронни таблици) става на страницата за МОВП.

Общо
С 18 % са намалели птиците в земеделските земи за 10 години
Заглавие
С 18 % са намалели птиците в земеделските земи за 10 години
Описание
Ново начало за птиците около нас през 2016 г.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker