Новини

До месец ще стане ясно има ли здравен риск за децата на Кърджали

Взети са проби за наличие на олово и цинк в кръвта на 150 ученици

Биологичният мониторинг се осъществява по проект на Регионалната здравна инспекция в Кърджалии се финансира от Министерството на здравеопазването чрез националната програма „Околна среда и здраве”.
Биологичният мониторинг се осъществява по проект на Регионалната здравна инспекция в Кърджалии се финансира от Министерството на здравеопазването чрез националната програма „Околна среда и здраве”.

До месец ще стане ясно има ли здравен риск и какъв е той за децата от Кърджали, чиито район е екологично замърсен заради минната и металургична промишленост.
В края на октомври бяха взети по 2 проби венозна кръв от 150 деца от 9 до 14 години от 3 училища в различни части на рада с информираното съгласие на родителите им. Биологичният мониторинг се осъществява по проект на Регионалната здравна инспекция в Кърджалии се финансира от Министерството на здравеопазването чрез националната програма „Околна среда и здраве”, съобщи БГНЕС.
Биологичният материал е изпратен за хематологичен анализ в Централната клинична лаборатория на Александровска болница в София. Освен това са взети проби от почвите и водите в районите, където децата учат и живеят. Изследването включва и анкетиране на всеки ученик за установяване на връзката между жизнената среда, начина на живот, наличие на наследствени фактори и настоящия здравен статус.
Над 55 години Кърджали е екологично рисков район заради добива и преработката на рудни и нерудни изкопаеми. Основен източник на замърсяванията през тези години е Оловно-цинковият комбинат /ОЦК/. През 2011-2012 г. оловното и цинковото производства бяха поетапно спрени, поради което сега очакваме далеч по-добри резултати, посочва шефът на РЗИ-Кърджали доц.Жени Стайкова. Концентрациите на олово и кадмий във въздуха след затварянето на ОЦК вече били в нормата, но в почвите и водите те били 4-5 пъти над пределно допустимите граници. Директорът на РЗИ уточнява още, че целта на настоящото изследване е да се направи сравнителен анализ на резултатите от цялостния биологичен мониторинг на деца в Кърджали за периода 1991-2013 година.
Пред БГНЕС доц. Жени Стайкова съобщава още, че догодина се предвижда обследване на влиянието върху здравето на цианидите от златодобивната промишленост в „Горубсо-Кърджали“ АД.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker