Новини

Жени ГЕРБ започна информационна кампания за аутизма в Русе

Жени ГЕРБ подкрепят инициативата за информираност
Жени ГЕРБ подкрепят инициативата за информираност

Русенската структура на Жени ГЕРБ започна информационна кампания по повод 2 април – Световен ден за информиране на обществото за проблема „Аутизъм“. Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе и организационен секретар на Жени ГЕРБ България Светлана Ангелова постави началото на инициативата в Информационния център на евродепутата Мария Габриел в центъра на града. Тя залепи първия от 100 специално подготвени плаката. Нагледният материал е изготвен съвместно с организациите, ангажирани с диагностика и терапия на аутизма. Целта на ЖГЕРБ е да даде на заинтересованите готов инструмент за самостоятелна ранна ориентировъчна диагностика по проблема.

На постера са изброени маркерите, които могат да се разпознаят и наблюдават, като специфично проявление в поведението на детето от родители, детски учители, лекари и други специалисти, които рано, бързо и безпогрешно да могат да ориентират възрастните, че е необходимо да потърсят специализирана консултация за детето.

„Ние не просто информираме, че съществува състояние наречено „Аутизъм“, каза г-жа Ангелова. „Ние обучаваме и осигуряваме подкрепа, като се грижим за лечението и терапията на засегнатите“, добави тя.

„Здравето на децата е сред основните приоритети на Европейския съюз. Здравната стратегия на Съюза „Заедно за здраве“ насърчава инвестициите в достъп до здравеопазване като начин за намаляване на неравнопоставеността в здравеопазването и за борба със социалното изключване. Точно от това имат нужда и децата с аутизъм – да не бъдат дискриминирани въз основа на здравословното си състояние и да имат равни права с останалите си връстници. Инициативата на Жени ГЕРБ е важна стъпка именно в посока промоция на здравето и превенция срещу това заболяване. Повишаването на способността за ранна диагностика е един от
начините за подобряване на здравето на децата и предотвратяване на болестта“, коментира ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел. Тя е  член на Националния изпълнителен съвет на Жени ГЕРБ и подкрепи инициативата, като се включи в повишаването на информираността по проблема с аутизма чрез Информационния си център в Русе.

Плакатите ще бъдат залепени днес на места в Русе и региона, които ще са достъпни за голям брой родители – кабинетите на общо практикуващи лекари и т.н. В същото време в цялата страна започва кампания в осветяване на сгради и шадравани в син цвят на самия втори април.

Жени ГЕРБ започна информационна кампания за аутизма в Русе
Русенската структура на Жени ГЕРБ започна информационна кампания по повод 2 април – Световен ден за информиране на обществото за проблема „Аутизъм“.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker