Новини

Дамските душове – новият враг

Жените, които използват душове повече от два пъти в месеца са имали 152 процента по-високи нива на метаболита в урината си

Ново изследване добавя още една причина в списъка на защо жените трябва да преосмислят използването на дамски душ.
Ново изследване добавя още една причина в списъка на защо жените трябва да преосмислят използването на дамски душ.

Ново изследване добавя още една причина в списъка на защо жените трябва да преосмислят използването на дамски душ.
Дамският душ се определя като миене на влагалището с вода или някаква друга течност – много медицински групи го отричат, включително и американското Министерство на здравеопазването и човешките ресурси. Медицински експерти казват, че такива промивки могат да доведат до проблеми, които варират от инфекции до това жената да има проблеми след време да забременее. И все пак, оценки показват, че около една четвърт от жените на възраст от 15 до 44 години все още го използват.
Сега ново проучване, публикувано в списание „Здравословна еко среда“ добавя повече доказателства към тезата на медицинските експерти, които показват, че жените, които използват дамски душове се излагат на по-голям риск от вредни химикали, наречени фталати, които се смесват с хормоните в нашето тяло.
Измиването на вагината в банята не е същото като промивките. Често жените използват готови смеси, които се продават в магазините, съдържащи вода, смесена с други съставки като оцет, сода за хляб или йод. Жените тогава изпръскват душа през тръба във влагалището. Правейки това, разрушавате здравите бактерии във влагалището, както и неговата естествена киселинност, обясняват от Министерство на здравеопазването и човешките ресурси. Ако жените вече имат инфекция или полово предавани болести, промивките могат да изтласкат бактериите в матката, яйчниците и маточните тръби, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
Авторите на изследването посочват, че фталатите могат да бъдат намерени в най-различни продукти за лична хигиена, но един определен вид, наречен диетил фталат могат да бъдат намерени в продукти като тампони и дамски душове. Като оценяват изполването на промивка и урина, изследователите са открили, че в сравнение с жените, които не използват душове, жените, които са използвали през последния месец са имали 52% по-високи нива на концентрация на урината от метаболита диетил фталат. Жените, които използват душове повече от два пъти в месеца са имали 152 процента по-високи нива на метаболита в урината си.
Констатациите идват от оценката на изследователите на данни направени на 739 жени на възраст между 20 и 29, които са били част от Националното проучване на здравна тематика и хранене между 2001-2004. Жените докладвали използването на женски хигиенни продукти като тампони, превръзки, вагинални душове, интимни спрейове, прах и интимни кърпички и са предоставили проби от урината си, които били измерени за метаболити на фталати. Душове били единственият продукт, където изследователите виждат значителна връзка за по-високите нива на фталати.

Дамският душ се определя като миене на влагалището с вода или някаква друга течност – много медицински групи го отричат, включително и американското Министерство на здравеопазването и човешките ресурси.
Дамският душ се определя като миене на влагалището с вода или някаква друга течност – много медицински групи го отричат, включително и американското Министерство на здравеопазването и човешките ресурси.

 
Авторът на изследването Ейми Зота, асистент професор по околната среда и здравето в Милкен Институт за обществено здраве, казва, че тъй като душовете се използват вътрешно, те могат да доведат до по-голяма възможност за усвояване. „Вече има причина хората да бъдат загрижени относно тази практика“, казва тя. „Сега ние казваме, че вече има още една причина да се притеснява всяка жена, защото тези химикали навлизат в женските тела.“
Зота споделя, че данните са свързали химикала фталат с широк спектър от здравни проблеми. „Това включва репродуктивни проблеми за мъже и жени, както и поведенчески и проблеми в развитието на бебетата поради излагане в утробата,“ казва тя. Националният здравен институт е на мнение, че докато човешкото здраве се влияе от фталати, които все още не са напълно известни, те активно се изучават от няколко правителствени групи.
По-специално, изследователите показват също така, че чернокожите жени са в по-голям риск, тъй като използват вагинални душове много повече в сравнение с другите групи. Данните показват, че близо 40% от чернокожите жени в проучването са заявили, че са използвали душове през последния месец, в сравнение с 14% от белите жени и 10% от мексиканските американски жени. Зота обяснява, че причините, поради които жените все още използват вагинални душове, въпреки широко разпространените предупреждения срещу тяхното използване, са сложни. „Литературата предполага, че е свързано с желанието на жените да се чувстват свежи и чисти, и да премахнат менструалната кръв и миризмите“, казва още Зота. „Въпреки това социалните учени, както и застъпници за социална справедливост твърдят, че обществените сили, могат също да бъдат включени в това защо афро-американките използват вагинални душове повече от другите, включително натиска да се впишат в обществените норми за красота и целенасочената реклама към афроамериканската общност.“
Изследователите допълват, че това е едно от първите изследвания, които разглеждат връзката между давските продукти за грижа и химичните процеси в човешкото тяло, както и че изследването ще разшири научната си работа. „Има някои изследвания, които предполагат, че тези химикали могат още по-лесно да се абсорбират във влагалището, отколкото през устата ни“, казва Зота. „Това е наистина важен въпрос, особено за здравето на жените.“

Общо
Дамските душове – новият враг
Заглавие
Дамските душове – новият враг
Описание
Жените, които използват душове повече от два пъти в месеца са имали 152 процента по-високи нива на метаболита в урината си
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker