Новини

Световна седмица на кърменето – 1- 7 август

„Кърменето – ключ към устойчиво развитие”

Кърмене.
Чрез кърменето майката дава имунитет на бебето, докато неговата собствена имунна система се адаптира и развива. Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август.

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Тя се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене.
Чрез кърменето майката дава имунитет на бебето, докато неговата собствена имунна система се адаптира и развива. С растежа на бебето съставът на майчиното мляко се променя, за да посрещне неговите нужди. Природата няма фиксирана формула – тя отговаря на променящите се нужди на детето и работи в хармония с неговото развитие. Според Световната Здравна организация ,,децата, които по каквато и да е причина не са кърмени, трябва да получават специално внимание от здравната система, защото представляват рискова група“.
За поредна година Русе се включва в отбелязване седмицата на кърменето. През тази година глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето ще протече под мотото: „Кърменето – основа на живота“.  Световната седмица на кърменето, координирана от Световния алианц за кърмене е част от програмата на глобалната инициатива в подкрепа на детското оцеляване и кърмене, допринасяща за правата на жените, тяхното здраве и устойчива среда. Усилията са насочени към увеличаване броя на кърмените деца, удължаване на средната продължителност на кърменето, справяне с промените в климата и неравенството между половете в рамките на правата на човека.

Общо
Световна седмица на кърменето – 1-7 август
Заглавие
Световна седмица на кърменето – 1-7 август
Описание
„Кърменето – ключ към устойчиво развитие”.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker