Новини

Световна седмица на кърменето – цел на хилядолетието за развитие

Жени, които са кърмили или кърмят не страдат от следродилна депресия

Световна седмица на кърменето е.
Световна седмица на кърменето е.

Точно 24 години са изминали от срещата на правителствата на страните-членки на ООН, където те формулират и поставят осем големи задачи пред света и ги наричат „Цели на хилядолетието за развитие“. Част от целите са свързани с намаляване на бедността, други с насърчаването на мира, трети с подобряване на здравеопазването, човешките права и устойчивата околна среда.
2015 година е крайният срок, в който ще се оцени напредъкът в разрешаването на всяка една от тях. Майчиното и детското здраве са в основата на две от тези осем цели. Това е причината в годината на „обратното броене“ Световната седмица на кърменето (ССК) да постави фокус върху важността на закрилата, популяризирането и подкрепата за кърмене като ключов фактор за човешкото здраве, а също така да се опита да очертае проблемите и целите за периода след 2015 година и да ангажира вниманието на обществеността с тяхната значимост.

Трябва да отбележим, че през последните години нараства броят на хората, които смятат, че кърменето е здраве.
Трябва да отбележим, че през последните години нараства броят на хората, които смятат, че кърменето е здраве.

Трябва да отбележим, че през последните години нараства броят на хората, които смятат, че кърменето е здраве. Положителният му ефект върху организма на бебето и на майката е доказван вече от редица научни изследвания. Погледнато в краткосрочен план липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск от стомашно-чревни и ушни инфекции, а в дългосрочен, кърменето е от голямо значение за превенцията на затлъстяването и диабета, астмата и алергиите, сърдечно-съдовите и някои онкологични заболявания. За жените, които са кърмили или кърмят съществува значително по-нисък риск от следродилна депресия, рак на гърдата или яйчниците и остеопороза.
Ето защо РЗИ- Русе, Ла Лече Лига и АГ МБАЛ-Русе са се обединили и отбелязват Световната седмица на кърменето с бременни жени и кърмещи майки. Темата през тази една седмица е “Кърменето – печеливша цел за цял живот!”.
Експерти от отдел ,,Профилактика на болестите и промоция на здравето” ще представят мултимедийни презентации за ползите от кърменето и здравословно хранене на 12.08.2014г. от 13 ч. в конферентната зала на АГ МБАЛ – Русе в рамките на „Училище за родители” ще бъдат проведени беседи със събеседване на теми: „Кърменето – печеливша цел за цял живот” и „Често срещани трудности при кърмене”.

Световна седмица на кърменето – цел на хилядолетието за развитие
Жени, които са кърмили или кърмят не страдат от следродилна депресия
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker