Новини

Световен ден за действия срещу хранителните разстройства

Български експерт ще следи световния онлайн дебат за нас

Световен ден за действия срещу хранителните разстройства.
Първият „Световен ден за действия срещу хранителните разстройства“ ще се състои на 2 юни 2016 и ще разпространи виртуално информация из целия свят. Международното отбелязване на Денят ще се случи в Twitter @WorldEDday и #WeDoAct.

Първият „Световен ден за действия срещу хранителните разстройства“ ще се състои на 2 юни 2016 и ще разпространи виртуално информация из целия свят. Международното отбелязване на Денят ще се случи в Twitter @WorldEDday и #WeDoAct.
Официален представител за България е Детелина Стаменова, експерт по хранителни разстройства – тя ще разпространява актуална информация по темата и ще модерира българския слот в чата от 14:00 часа на 2-ри юни.
Хранителните разстройства са сериозни, лечими болести, които са резултат от комплексно взаимодействие на генетични и биологични фактори и околната среда. Те засягат до 70 милиона човека, без значение от пол, възраст, раса и етнос, националност, способности, физика и социо-икономически статус. Тези разстройства са с най-висока смъртност от психиатричните болести, като все още много хора не са лекувани, въпреки факта, че новите изследвания и методи показват повишаване на позитивните резултати за пълно възстановяване на болните.
“Първият изобщо Световен ден против хранителните разстройства изпраща силно послание към създаващите нови политики от целия свят за нуждата от действие, подчертавайки факта, че хранителните разстройства не дискриминират и в същото време дават надежда за успешна интервенция”, споделя Ейми Кънингам, съосновател на движението International Eating Disorder Action.
Общността на хранителните разстройства включва засегнати хора и техните семейства, професионалисти, изследователи и създатели на национални политики, които се обединяват виртуално на https://www.worldeatingdisordersday.org/, за да увеличат достъпа до точна информация, да изкоренят митове и съвместно да се застъпят за достъп до ресурси и промени в регулациите.
Световният ден за действия срещу хранителните разстройства цели да привлече вниманието към тези разрушителни, но все пак лечими заболявания и информира за основополагащите “9 истини за хранителните разстройства”, които ще представим на 2-ри юни. Денят повдига дебата, че това са лечими генетично-обусловени болести и за успешното им преодоляване е нужно създаването на национални и глобални политики.
Управляващият комитет на движението включва Academy for Eating Disorders, авторката June Alexander, Beating Eating Disorders, BingeBehavior.com, Elephant in the Room Foundation, Families Empowered and Supporting Treatment of Eating Disorders/F.E.A.S.T, International Eating Disorders Action, Nalgona Positivity Pride, National Association of Males with Eating Disorders, National Eating Disorders Association, Not All Black Girls Know How to Eat и Trans Folx Fighting Eating Disorders, които ще предоставят ръководства и ще представят обществата по целия свят. Присъединтете се на https://WorldEatingDisordersDay.org и Facebook:World Eating Disorders Day
Детелина Стаменова е психотерапевт, специализиран в работата с хранителни разстройства и нарушения. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, (психотелесна) психотерапия и в момента продължава обучението си по хранителни разстройства в Лондон.

Общо
Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Заглавие
Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Описание
Български експерт ще следи световния онлайн дебат за нас.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker