Начало - Новини - Световен ден за движение за здраве

Световен ден за движение за здраве

Обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори, водещи до заболяване и смърт

Физическа активност.

Целта е чрез спорт и движение да се ограничи действието на рисковите фактори за нашето здраве – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

От 10 май от 2002 година се отбелязва Световна здравна асамблея. По повод Световния ден за движение за здраве РЗИ – Русе организира:
Спортни празници на 11 май от 9.30ч. с деца от ЦДГ „Зора“ гр. Русе, 31 май от 10ч. с деца от ЦДГ „Иглика“ гр. Русе и на 31 май от 17ч. с деца от ЦДГ „Пинокио“ гр. Русе на стадион „Дунав”. Целта е чрез спорт и движение да се ограничи действието на рисковите фактори за нашето здраве – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.
„Движението по въздействието си може да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението“ е казал още през XVIII век известният френски лекар Франсоа Тисо.
По данни на Световната здравна организация:
1. Обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори, водещи до заболяване и смърт. В глобален мащаб 6 % от смъртните случаи се свързват с ниската физическа активност. По значимост този фактор отстъпва само на високото артериално налягане (13 % ) и тютюнопушенето (9 %).
2. Редовната физическа активност влияе благотворно на здравето. Физически активните хора рискуват в по-малка степен да заболеят от исхемична болест на сърцето, хипертония, диабет, рак на дебелото черво и млечната жлеза, както и депресия; изложени са на по-малък риск от счупване на шийката на бедрената кост и гръбначните прешлени; поддържат здравословно тегло.
3. Физическата активност не се свежда до спорт. Под физическа активност се разбира всяко движение, извършвано от скелетните мускули, което изисква разход на енергия. Физическата активност включва спорт, физически упражнения и други действия като игри, работа в къщи и в градината, танци.
От РЗИ-Русе организират още обучителни дейности сред деца и ученици за популяризиране значението на физическата активност, изграждане на навици за спортуване, профилактика на наднорменото тегло, затлъстяването и укрепване на здравето. Изследване степента на подкожни мазнини и индекс на телесна маса и нивото на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишан въздух сред желаещите. Ще бъдат разпространявани и здравно-образователни материали по темата сред различни групи от населението.

Световен ден за движение за здраве
Обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори, водещи до заболяване и смърт.

Коментари

Преминете на горе