Новини

Йордановден е, потопиха кръста за здраве в Дунава

Йордановден е!
Йордановден е!

Стотици русенци се включиха в литийното шествие на Йордановден в крайдунавския град.

То започна от Катедрален храм „Света Троица“ и традиционно завърши на понтона под хотел „Рига“. В празника участие взеха Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, свещеници, кметът Пламен Стоилов и неговият заместник инж. Димитър Наков, областният управител Стефко Бурджиев и заместникът му Валентин Колев, народният представител Светлана Ангелова и стотици русенци.

Богоявленският водосвет бе извършен от митрополит Наум, който поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие. Поздравително слово произнесе областният управител Стефко Бурджиев, а почетна рота бе строена под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Поради съображения за сигурност и влошените метеорологични условия, кръстът не беше хвърлен в реката, а бе осветен и потопен в река Дунав с въже.

Кметът поздрави ентусиастите, готови да скочат в ледените води
Кметът поздрави ентусиастите, готови да скочат в ледените води

Кметът Пламен Стоилов поздрави 15-те смелчаци, които проявиха желание да скочат за кръста в Дунав, но заради студеното време и силния вятър това беше забранено. Стоилов им подари по бутилка червено вино за здраве,  а някои от тях, въпреки забраната, се потопиха в ледените води на Дунав.

Богоявление е един от най-древните християнски празници, който разказва за явяването на Бог по време на Кръщението на Исус в река Йордан. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „мръсни дни”. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста. Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. По обичай след това се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет, на който се обновява светената вода в храмовете.

Девойките, също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце, те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят „света“ вода. На реката измиват домашната икона и своите лица.

На Богоявление в русенската община най-много са празнуващите, които носят името Йордан – близо 1600 души. На този ден имен ден празнуват още Божидар, Дана, Божан,  Йорданка, Данчо, Данка, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Бетина и др.

Йордановден е, потопиха кръста за здраве в Дунава
Стотици русенци се включиха в литийното шествие на Йордановден в крайдунавския град.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker