Новини

Млади хора и биоземеделие връщат към живот българско село

Биоземеделие привлича млади хора на село
Биоземеделие привлича млади хора на село

Младежи се заселват в обезлюденото село Гудевица, за да са сред природата и да се занимават с биоземеделие. Ентусиастите отглеждат редки и защитени растения в градините, а освен това на доброволни начала правят ремонт на библиотеката на местното читалище. Това разказа пред  Радио „Фокус“ Теодор Василев, председател на НЧ „Бъдеще сега – 2006″. По думите му вече има няколко адресни регистрации, между които и неговата. През зимата по-рядко пребивавали в селото, заради многото си пътувания, но от април групата младежи ще заживеят в Гудевица. В селото са се заселили още италианец и испанка, които вече са част от общността.

„Все повече хора приемат Гудевица като свое място, където периодично могат да се връщат, да се зареждат в този натоварен живот, който има всеки, особено в големите градове, това е място, където човек може да остане за малко насаме със себе си и вече много хора са приели района като свой дом“, коментира Василев.

Напомняме, че през новия програмен период ЕС предвижда 630,726 млн. евро за инвестиции в селска инфраструктура и подобряване на живота на хората в Програмата за развитие на селските райони.

Ще се превърнат ли с помощта на европарите селата ни в по – привлекателно място за живеене от сегашните западнали места след близо 60-годишен миграционен процес към градовете? Това ще стане ясно,   когато влезе в действие новата програма за подпомагане на земеделието и селските райони. До края на юни тя трябва да бъде изпратена за  одобрение от Европейската комисия, за да стартират финансовите мерки още от 2014 г. Финансирането по един селски проект за различните дейности може да достига максимум до 3 или 5 млн. евро в зависимост от целта на инвестицията.

Проблемите в селата са много, но най-сериозният е обезлюдяването, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Хората бягат в градовете и в чужбина, за да търсят възможности за  реализация и качествен живот, бягат от мизерията и неуредиците. Новата ПРСР дава надежди, че ако толкова пари се усвояват по предназначение, миграционният процес ще претърпи обрат. Целта е с помощта на евросубсидиите по различните земеделски мерки да се създаде трайна трудова заетост в малките населени места. За да стане това обаче, освен работа и прилични доходи, хората на село се нуждаят от подновяване на инфраструктурата и обществените услуги, комунални, образователни и здравни, от  достъп до интернет, спорт, забавления и култура.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker