Новини

Млади таланти развълнуваха българи и унгарци в Будапеща

Дни на България се проведоха в централните Хали на унгарската столица

Балет "Импулс" често е канен да танцува пред наши сънародници и местни ценители на изкуството в Будапеща
Балет „Импулс“ често е канен да танцува пред наши сънародници и местни ценители на изкуството в Будапеща

Великденски концерт на талантливи деца от Русе, Силистра и Тутракан се състоя в Българския културен център в Будапеща. За да се насладят на наситената с емблематични български песни и танци програма, в унгарската столица пристигнаха наши сънародници дори от отдалечени на Будапеща градове. Концертът беше открит от балет „Импулс“ при Общински младежки дом – Русе с ръководители Петя Бонева и Вероника Петрова. Момичетата изпълниха танците „Притури се планината“, „Гитан“, „Вода“ и други.
Възпитаниците на Доротея Бальовска от детска вокална група „Приста“ към ОМД-Русе също впечатлиха гостите, сред които имаше и много унгарци. В залата на Българския културен център децата получиха много аплодисменти. Една част от тях бяха специално за „Песен за българката“ в изпълнение на 8-годишния Иван Паришков.
С нови модерни аранжименти на емблематични парчета от българската естрадна и рок музика, изпълнителките от вокална формация „Вива тийнс“ към Общинския център за извънучилищни дейности – град Тутракан, отново с ръководител Доротея Бальовска, развълнуваха сънародниците ни. Сълзи в очите имаше по време на изпълненията на „Здравей, как си приятелю“, „Повей ветре“ и „Я кажи ми, облаче ле бяло“.

Кукерски танц предизвика интереса на посетителите в Халите
Кукерски танц предизвика интереса на посетителите в Халите

Две фолклорни песни изпя Стефания Красимирова с акомпанимент на акордеон на Тодор Димитров от Националното училище по изкуствата в Русе. Концертът закриха талантливите момичета и момчета от фолклорен ансамбъл „Добруджа“ към отдел „Култура“ на Община Силистра и НЧ „Дръстър 2012“ с главен художествен ръководител Димитър Джамбазов.
По-рано през деня фолклорният ансамбъл взе участие в програма по повод „Дни на България“, които се проведоха от 7 до 9 април в централните Хали на унгарската столица. Стотици българи, унгарци и туристи от най-различни народности аплодираха таланта на децата, които демонстрираха магията на традиционния български фолклор на една нетрадиционна, но гостоприемна сцена.

Общо
Млади таланти развълнуваха българи и унгарци в Будапеща
Заглавие
Млади таланти развълнуваха българи и унгарци в Будапеща
Описание
Великденски концерт на талантливи деца от Русе, Силистра и Тутракан се състоя в Българския културен център в Будапеща
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker