Новини

Млада жена с отстранена шийка на матката заради рак роди момиченце

Дамите да извършват редовно профилактични АГ прегледи за диагностициране на проблеми в ранен етап

Жена с отстранена шийка на матката заради рак роди здраво бебе в Университетска болница „Софиямед“.
Жена с отстранена шийка на матката заради рак роди здраво бебе в Университетска болница „Софиямед“.

Жена с отстранена шийка на матката заради рак роди здраво бебе в Университетска болница „Софиямед“. Тя е постъпила в лечебното заведение за планово оперативно раждане в 9-ти месец от бременността. Интервенцията е била извършена от един от най-добрите български гинеколози доц. д-р Никола Василев в екип с други АГ специалисти от болницата. Бебето е момиче с перфектните мерки от 49 см и 3 110 грама.
Преди 3 години известният специалист извършва и радикалното отстраняване на шийката на матката на пациентката, допълнено с премахване на тазовите лимфни възли.
Доказано е, че причина за рака на маточната шийка са „високо рисковите“ щамове на човешкия папиломен вирус (human papillomavirus – HPV).
Повечето жени се заразяват с поне един от тези високо рискови (потенциално онкогенни) HPV щамове поне веднъж през живота си. Имунната система на организма обикновено успява да се пребори с инфекцията, поради което повечето жени с HPV нямат никакви оплаквания.
При някои жени, обаче, инфекцията не изчезва от само себе си. Когато вирусът остане активен в тялото за по-продължителен период, цервикалните клетки започват да се видоизменят под негово влияние и рискът от рак нараства.
„Забременяването, особено по естествен път, както е в този случай, и износването на плода при пациентки, претърпели такава сериозна операция е изключително трудно. Далеч не всички от тях успяват да забременеят, а повечето от забременелите губят плода през първите месеци от бременността. Радвам се, че в този случай всичко приключи успешно и на бял свят се появи едно прекрасно момиченце“, коментира доц. Василев.
Специалистът съветва дамите да извършват редовно профилактични АГ прегледи за
диагностициране на проблеми в ранен етап, а вече бременните – да започнат проследяването на бременността си отрано и да влагат в това проследяване цялата необходима отговорност.
Най-добрият начин да се предпазите е редовният скрининг посредством цитонамазка и (ако сте на възраст над 30 години) HPV тест („HPV теста и цитонамазката – често задавани въпроси“). Заедно, тези изследвания могат да определят дали имате или има вероятност да развивате клетъчни изменения, които могат да се превърнат в ракови, ако не бъдат отстранени. Ако Вашата цитонамазка открие изменения, а HPV тестът покаже, че сте заразена с високо рисков тип на вируса, Вашият лекар може да предприеме допълнително изследване, наречено колпоскопия , за да установи дали се налага отстраняване на анормалните клетки.

Общо
Млада жена с отстранена шийка на матката заради рак роди момиченце
Заглавие
Млада жена с отстранена шийка на матката заради рак роди момиченце
Описание
Дамите да извършват редовно профилактични АГ прегледи за диагностициране на проблеми в ранен етап.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker