Деца и родителиНовини

За върнатите надежди, професионализма и човечността на доц. д-р Маргарита Кътева

Доц. д-р Маргарита Кътева
Доц. д-р Маргарита Кътева

Д-р Маргарита Кътева връща надеждите за нови медали на млад спортист

В началото на 2017 год. при нелеп инцидент синът ни преряза фибуларния нерв на единия си крак, следствие на което не можеше да подвига ходилото си нагоре и да движи пръстите на крака. Така започва писмото на една благодарна майка – Ирена Вангелова, изпратено до „Здраве да е“.

За съжаление, след този нелеп инцидент за сина й последва неуспешна операция и безрезултатно лечение. „Със съпруга ми се бяхме отчаяли, но съдбата ни срещна с доцент доктор Маргарита Кътева – ортопед-травматолог микрохирург, Началник отделение на Клиника по Хирургия на ръка и Реконструктивна хирургия в УМБАЛ “Софиямед” гр. София“, допълва Вангелова.

Оказало се, че при първата операция не само, че не е бил зашит фибуларния нерв, а 5см от него са били умъртвени и има множество сраствания. Доцент д-р Кътева направила втора спасяваща нерва операция с присаждане на нерви с цел възстановяване на допълнително умъртвения нерв. „Знаехме, че цялостното възстановяване на нерва ще е изключително бавно, като се засяга и съответната мускулатура, инервирана от него. След махането на конците започна ежедневна електростимулация, която механично поддържа тонуса на съответните мускули, защото след пълното възстановяване на фибуларния нерв мускулите трябва да са готови изпълняват нормалните си функции“, разказва още в писмото си Ирена.

Синът ми вече покорява нови върхове, казва гордата майка
Синът ми вече покорява нови върхове, казва гордата майка

По думите й, два месеца след операцията, синът й започнал леко да движи пръстите на крака – доста по-рано от очакваното. „С всеки изминал ден движенията на пръстите му ставаха все по-уверени и постепенно увеличаваше хода на стъпалото нагоре. 5 месеца след операцията на доцент д-р Кътева се върна в залата за тренировки и започна да тренира любимия си спорт – лека атлетика.

Преди няколко седмици, само 10 месеца след операцията, макар и не с напълно възстановен нерв “е в играта и то благодарение на доцентката”, както синът ни се изрази. Отново се състезава, дори в първите си две състезания след инцидента завоюва сребърен и златен медал в дисциплината скок дължина.

Днес, по-малко от година след спасяващата операция на доцент д-р Кътева, продължава смело и уверено напред. Всеки месец обсъждайки с нея напредъка във възстановяването му усещам нейната загриженост и съпричастност като професионалист и като човек. Не искам да си и помисля какъв би бил животът на сина ни без помощта на доцент д-р Маргарита Кътева – един безупречен хирург и невероятен човек“, завършва емоционалното писмо на благодарната майка на един млад спортист.

Общо
За върнатите надежди, професионализма и човечността на доц. д-р Маргарита Кътева
Заглавие
За върнатите надежди, професионализма и човечността на доц. д-р Маргарита Кътева
Описание
Д-р Маргарита Кътева връща надеждите за нови медали на млад спортист
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker