Новини

Защо да не готвим с алуминиево фолио?

Високите дози от този метал увреждат мозъка, доказват изследователи

Вместо да рискуваме здравето си, най-добре да се откажем от печенето с алуминиево фолио.
Когато печем във фурната храна, увита с алуминиево фолио, рискът от прием на алуминий, е изключително висок.

Защо не бива да приготвяме храна в домакинско алуминиево фолио? Ново изследване на учените от университета „Айн Шамс” в Кайро потвърждава многобройни други проучвания за връзката между високите концентрации на алуминий в човешкия организъм и редица заболявания.

Отдавна известен факт е, че алуминият е невротоксичен. Екипът на Гада Басиони, ръководител на катедра по химия в университета „Айн Шамс”, е изследвал възрастни хора с болестта Алцхаймер и е открил в мозъчната им тъкан високи нива на алуминий. Заключението им е, че развитието на тази болест е резултат от индустриализацията на обществото. Тъй като този метал е широко разпространен в околната среда и бита ни, замърсяване с алуминий се открива много преработени храни, оцветители и други съставки за приготвяне на сладкиши. Алуминий има дори в лекарства като: антиациди, аналгетици, препарати против диария и др. Алуминиев сулфат се използва в качеството му на коагулант дори при пречистването на пиейната вода.
Нашето тяло може да се справя с определени количества алуминий, като го изхвърля. Според Световната здравна организация безопасният дневен прием е 40 милиграма на килограм телесно тегло. По-високите дневни дози обаче могат да доведат до натрупване на токсичния метал в мозъка. Освен че алуминият може да причини Алцхаймер, учените свързват високата му концентрация в организма с деменция, депресия, проблеми с паметта, речеви увреждания.


Високият прием на алуминий намалява темпа на растеж на мозъчните клетки и е вреден за хора с бъбречни и костни заболявания, отбелязват изследователите от Кайро.
Докторът на химическите науки Гада Басиони подчертава, че един от лесните начини да приемем алуминий е чрез храната. Алуминиевите съдове за готвене обикновено са окислени, което осигурява защитен инертен слой, който предотвратява попадането на свободен алуминий в храната. Въпреки това специалистите препоръчват в такива съдове храната да не престоява. Алуминиевите тенджери са особено опасни, когато този защитен слой се износи.
Когато печем във фурната храна, увита са алуминиево фолио, рискът от прием на алуминий, е изключително висок. Басиони обяснява, че алуминият най-лесно прониква в храната, когато тя е кисела или течна. Ако към нея е добавен доматен или лимонов сок, отделянето на алуминиеви атоми е по-интензивно, отколкото при храни, които съдържат сол и алкохол. Нивата на алуминий в храната се покачват, ако преди да бъде увита във фолио, храната е обработена с подправки. Червени меса, готвени в алуминиево фолио, показват повишено отлагане на алуминий в храната с 89 до 378%, докато при птичите меса този процент е от 76 до 214. С увеличаване на температурата и на времето за готвене тези проценти нарастват.
Вместо да рискуваме здравето си, най-добре да се откажем от печенето с алуминиево фолио. Няма да е лошо да изхвърлим и алуминиевите съдове, освен онези, които имат добро трайно покритие. Друго полезно решение е да откажем цигарите, тъй като с тях също приемаме токсични метали, един от които е алуминият.

Общо
Защо да не готвим с алуминиево фолио?
Заглавие
Защо да не готвим с алуминиево фолио?
Описание
Високите дози от този метал увреждат мозъка, доказват изследователи.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker