Новини

Защо и кога йога е подходяща за бременни

И медитацията помага на бъдещите майки да бъдат спокойни и щастливи

•Йога позите осигуряват лесно раждане.
Бременните трябва да започнат да практикуват йога умерено и бавно – на първо място са релаксиращите и дихателни упражнения.

Няма значение дали сте били спортна натура или не сте стъпвали в спортна зала, но по време на бременност трябва да се движите. Все пак не сте болни. Физическата активност през този период е повече от желателна. По време на това интересно деветмесечно преживяване емоциите и хормоните са от едната в другата крайност. Затова е добре да се обърнете към себе си и да се фокусирате как да постигнете баланс между ум, тяло и дух. Едни от най-ефикасните начини са йога и медитация. Има йогистки практики, който са подходящи за всяко ниво от бременността и които не само няма да навредят на бебето, но и ще му помогнат в развитието.

Бременните трябва да започнат да практикуват йога умерено и бавно – на първо място са релаксиращите и дихателни упражнения. Философията на йога е, че не трябва да се състезавате и конкурирате с останалите хора от групата. Най-важното е да се постигне хармония. Не бива да се притеснявате, че някой е по-напред или вие изоставате с практиката. Специалистите препоръчват през първия триместър да се ограничите от всякакъв вид спорт и като цяло да щадите тялото си, защото този период се характеризира с най-много спонтанни аборти. Когато плодът укрепне и се прикрепи здраво към матката, тогава е добре да се заемете с физическа активност. Така ще поддържате баланса в тялото си, което ще се отрази положително и върху плода.
Ако решите да включите йога в задължителния си ежедневен график, ето няколко важни неща, които трябва да знаете:
Най-добре е практиката да се извършва под наблюдението на обучен инструктор по йога, а лекарят ви да бъде уведомен за йогистките пози, които правите. Кои пози ще изпълнявате, зависи дали сте практикували йога пред бременността или не.
Йога позите осигуряват лесно раждане. В първото тримесечие по –подходящо е позите да са в изправено положение на тялото. Те помагат на мускулите да станат по-здрави, подобряват кръвообращението, повишават енергията и намаляват спазмите.
По време на късните етапи от бременността не е подходящо да се правят трудни йога пози и които натоварват коремната област. Коремът не трябва да бъде стяган. Акцентът на усукванията трябва да пада върху раменете и горната част на гърба, не на корема. Обръщанията не са препоръчителни. Не се препоръчва практикуването на йога от десетата до четиринадесетата седмица от бременността.
Отпускането става с дихателни упражнения. Периодът на второто и третото тримесечие е времето, когато е хубаво да се черпи енергия от дихателни техники като Уджай пранаяма (Дишането на Победителя) и Брамари пранаяма (Пчеличка). Те помагат за справянето с промяната в настроенията и успокояват ума напълно.
От изключителна важност за бебето е майката да бъде щастлива!


Йога и медитация помагат на практикуващите да останат спокойни и весели. Може да се опитате да медитирате сами, а ако не ви се отдава, се запишете на водена медитация. Инструктурите препоръчват да се гледат комедии, да се слуша музика, например нежни звуци на виола или флейта, а срещите с приятели са задължителни.
Важни са режимът на хранене, упражненията, сънят. Йогистките занимания е добре да се практикуват всеки ден. Сутрешните разходки са задължителни. Плуването или леките упражнения трябва да следват след това. Постоянството има много по-голям ефект за укрепване на тялото и концентрация на ума, отколкото непостояннството. Във втората половина на бременността е напълно възможно да има дискомфорт от стоенето на едно място продължително време.
Тялото знае докъде може да стигне. Гръбначният стълб трябва да е изправен, а брадичката вдигната. Колкото повече расте бебето, толкова повече неговата тежест се усеща в гърба и краката на майката. За да се избегнат болки в гърба, е добре гръбначният стълб, главата и вратът да са в една линия. Всяка поза е важна – трябва да внимавате как стоите изправени, как седите и вървите.
През бременността е важно и какво се яде. Зелена салата, плодове и вода ще пресекат обичайните за това състояние запек и спазми За предпочитане е лека и лесно смилаема вегетарианска диета.
Слушането на песни на санскрит е вдъхновяващо. Счита се, че тяхната вибрация има положителен и дълбок ефект върху растящото бебе. Активира фините енергични центрове в тялото, като го пречиства и зарежда. Затова тези песни са смятани за йога на звука. Разбира се, индийската музика не е задължителна, положителен ефект върху вас и вашето бебе може да има и друг вид музика, класическа, модерна или народна, стига тя да е с пложителни вибраци и да успокоява ума, духа и сърцето.

Общо
Защо и кога йога е подходяща за бременни
Заглавие
Защо и кога йога е подходяща за бременни
Описание
И медитацията помага на бъдещите майки да бъдат спокойни и щастливи.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker