Хранене и спорт

И България като света празнува първия Ден на йогата

Вход свободен в клубовете, Кристина Димитрова изпълни слънчев йогистки поздрав в „Търси се”

Днес в деня на лятното слънцестоене за първи път се празнува Международен ден на йогата.
Днес в деня на лятното слънцестоене за първи път се празнува Международен ден на йогата.

Днес в деня на лятното слънцестоене за първи път се празнува Международен ден на йогата. 21 юни е обявен за празник на най-разпространената в света индуистка философска школа с резолюция на ООН по инициатива на Индия. Документът е приет с консенсус от 175 страни.
Йога е комплексен подход към здравето и благополучието, чрез нея хората могат да променят живота си към добро, да събудят чувството сина отговорност и така да допринесат за разрешаването на човешките проблеми, твърдят вносителите.
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди днес лично ръководи най-голямата демонстрация на йога в Ню Делхи, в която участваха 45 000 души, съобщи СNN. Любопитното е, че в церемонията са се включили ученици и държавни служители, за които практикуването на йога е задължително на работното им място. Идеята на Моди е повече хора да се занимават с йога, защото тя олицетворява единството на духа, тялото, мисълта и постъпките на хората, хармонията на човека и природата.
Последователи на йога в много страни по света участваха днес в специални церемонии на открито и в зали. Освен практичаески демонстрации бяха изнесени и лекции за философията на йога и онези практики, които водят до духовна и физическа трансформация и просветление на ума.
България също се присъедини към празника, а организатор бе посолството на Индия у нас. Йога центровете в страната също се присъединиха към празничното събитие. В София, Перник, Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Габрово през целия ден ще има безплатен достъп до залите. Освен медитация и упражнения през този ден са предвидени и различни лекции за същността на различниите видове йога, за ролята на дишането за здравето, за Аюрведа, мантрите, за това как физическите и духовни практики на йога могат да помогнат на децата в мотивацията им да учат и да се развиват и т.н.
Напълно в духа на днешния празник известната певица Кристина Димитрова по време на гостуването си в тв предаването „Търси се” изпълни слънчевия йогистки поздрав, като предизвикателство, което й отправи нейна приятелка. Певицата сподели, че се занимава с йога от около година и половина и това много й помага да се чувства в добра форма, в хармония, спокойна.

Общо
И България като света празнува първия Ден на йогата
Заглавие
И България като света празнува първия Ден на йогата
Описание
Вход свободен в клубовете, Кристина Димитрова изпълни слънчев йогистки поздрав в „Търси се”
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker