Хранене и спорт

Аюрведа –най- древната наука за здраве и дълголетие

Чандраканти Даси съветва как да живеем в мир със себе си и света.

Даниела Генова повече от 20 години се занимава с Аюрведа.
Даниела Генова повече от 20 години се занимава с Аюрведа.
Аюрведа е практическа наука за живота, най-древната наука за здраве и дълголетие.

Предлага хармония, спокойствие и жизненост на всички, които я практикуват. Нейн основен принцип е: равновесието е здраве, здравето е равновесие. Така започва лекцията си Даниела Генова пред посетителите на форума „Здраве, щастие, красота”, който се проведе в Русе в край на миналата седмица. Даниела повече от 20 години се занимава с изучаване на ведическата философия, култура и начин на живот и която обикновено се представя с духовното име Чандраканти Даси.
Преди да разкрие основние постулати на Аюрведа, тя съветва:
Материята е мъртва, жива е душата, така че без духовност нищо не може да се случи. Поддържайте духа си.
Трите основни характеристики на материалната природа /Гуни/ според ведическата философия са : Саттва /Добро/, Раджас /Страст/ и Тамас /Невежество/. Техните цветове съответно са бяло, червено и черно. За разлика от западните разбирания, където имаме силен контраст между добро и зло и черно и бяло, то тук имаме нюанси. Злото е невежество, което означава, че злото е резултат на неразбиране, на незнание. С други думи, ако повече хора се издигнат до знанието и духовността, ще живеем по-хубаво, обяснява тънкостите Даниела. А после добавя за страстта- че е в основата на творчеството, а за доброто, че не е константа и изисква да се поддържа.
Подобно на трите гуни човешкото тяло е три основни типа / доши/ според видовете основни елементи в природата Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя. Според Аюрведа индивидуалната конституция на всеки човек се състои от комбинацията на две противоположни доши. По-рядко се срещат три-дошов тип хора, които се смятат за най-здрави, а още по-рядко се срещат хора само с една ясно доминираща доша.
Даниела разказва, че гуните и дошите формират реакциите ни и влияят върху всички аспекти на живота ни. Когато дошите са в баланс, ние сме здрави, но когато са в дисхармония, се проявяват чувство за дискомфорт и различни заболявания.
От елементите Етер и Въздух в тялото се създава въздушният принцип – Вата. Огън и Вода се проявяват в огнения принцип –Пита, а Земя и Вода – в Кафа. Тези 3 доши Вата, Питта и Кафа / или Капха/ управляват всички биологични, психологически и патофизиологични функции на тялото, ума и съзнанието. Те формират нашите инстинкти и предпочитания към различни храни, физическото ни състояние и емоциите ни.

Дисхармониията в самите нас и в отношенията ни с другите, разстройва инструмента на тялото и душата и тогава идват проблемите, казва Даниела- Даси.
Дисхармониията в самите нас и в отношенията ни с другите, разстройва инструмента на тялото и душата и тогава идват проблемите, казва Даниела- Даси.

 
Как можем да определим каква доша сме? Това обикновено става като попълним специален тест.
Вата хората са слаби, ниски или високи, имат лека и бърза походка.
Те са мечтатели, непостоянни, непредсказуеми. Вата са откриватели и изследователи, лесно се палят от нови идеи и каузи. Обичат разходките сред природата, но лесно се изморяват. Изпитват неясно притеснение и страх. Имат проблеми със съня, храносмилането, двигателната система, ноктите, венците, паметта. Най-големият им проблем е непостоянството. Тайната на успеха на Вата е да следват определен режим. Късното лягане, сухоежбината, яденето на крак, преувеличаването на проблемите вадят тази доша от равновесие.
Храната, което се препоръчва за Вата: топла, течна, лесна за усвояване. Храненията трябва да се редовни, но да се яде по малко. Вата трябва да избягват маята, рафинираната захар, чай, кафе, тютон, лютиво, стипчиво, бобови растения. Мазнините са препоръчителни, водораслите също. Спокойният сън и медитацията.
Хората от типа Питта са средни на ръст, със сиви, зелени или сини очи, имат проницателен поглед, бърз и критичен ум. Питта са много добри професионалисти, пробивни и прагматични хора. Издръжливи и жилави, харесват безразсъдните и изтощителни спортове. Този тип хора са критични към себе си и околните, могат да бъдат раздразнителни иревниви, заядливи. Обичат зимата, студените храни и напитки. Предразположени са към възпаление на очите, вътрешните органи, ранно побеляване и оплешивяване за мъжете. Имат алергии и проблеми с кожата. Най-важно за питта е да се справят с гнева. За тях се препоръчва повече спокойствие и тишина, музика медитация.
Питта трябва да избягват алкохол, кафе, чай, шоколад, сирене и други животински продукти. Както и кисели, солени и пикантни храни. Полезни са свежите плодове и зеленчуци, различните видове масла, но без сусамово, бадемово и царевично. Спирулина, морски и кламатски водорасли силно се препоръчват, защото намаляват възпаленията. За да се балансира Питта, е необходимо 80 % от храната й да бъде сурова, сладка, горчива, стипчива. Трбява да избягват жегата, силното слънце. Питта трябва да се научи да изразява чувствата и мислите си.
Хората Кафа са с тежка конструкция, масивни тела, склонни към напълняване.
Имат големи красиви очи, тъмни или сини, здрави бели зъби, красива коса.
Те са бавни, спокойни, дружелюбни и незлобиви, лесно се привързват, обичайт семейния уют. Иват нужда от повече сън. Във време стрес търсят утеха в храната, имат склонност към натрупване на слуз и застоял живот. Основните проблеми на Кафа са инертността и чувството за притежание.
За хората с доминираща доша Кафа са подходящи всички подправки освен солта, животинските продукти трябва да се избягват, ядките – само в ограничено количество. От сладките неща могат да употребяват само мед и то по 2 лъжици дневно. Топлата, суха, пикантна и горчива храна балансира Кафа. Да избягва всички храни, които образуват суз в организма. Тя има нужда от физическа активност и спорт, отваряне към света, от креативен и активен духовен живот.
Онова, което обаче е общо за всички доши, и което е в основата на щастливия и здравословен живот , е да работим и да се занимаваме с неща, които ни харесват и удовлетворяват. Само тогава ние се чустваме щастливи, а щастливият човек е балансиран и здрав. Дисхармониията в самите нас и в отношенията ни с другите, разстройва инструмента на тялото и душата и тогава идват проблемите, казва Даниела- Даси.

Общо
Аюрведа –най- древната наука за здраве и дълголетие
Заглавие
Аюрведа –най- древната наука за здраве и дълголетие
Описание
Дисхармониията в самите нас и в отношенията ни с другите, разстройва инструмента на тялото и душата и тогава идват проблемите, казва Даниела- Даси.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker