Хранене и спорт

Кръвен тест показва имаме ли непоносимост към храни

Изследването,направено в лаборатория „Здраве“, ще ни помогне да ги избягваме и да се отървем от дискомфорта, който причиняват

В лаборатория „Здраве“ правят изследвания за непоносимост към храни.
В лаборатория „Здраве“ правят изследвания за непоносимост към храни.

Изследване за непоносимост към определен вид храна може да реши проблеми, свързани с главоболие, умора, отпадналост и чревен дискомфорт. Изследването, наречено Food Detektive, се прави отскоро в многопрофилната лаборатория „Здраве“-Русе, партньор на столичната „Цибалаб“.
46 хранителни продукти се определят като храни, към които е възможна непоносимост. Рекцията след консумацията им не е моментна, а се появява няколко дни по-късно. През последните години имунологията откри нов вид имунен отговор на организма към храните и не само към тях, – т. нар. III тип имунен отговор, който е бавен, неживотозастрашаващ, но С ТРАЙНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ОБЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ. Тестът „Непоносимост към храни“, направен в лаборатория „Здраве“, открива именно тези имуноглобулини, които са образувани от алергични реакции на организма към неразградени хранителни частици. Изследването, което е под формата на кръвен тест, улавя взаимодействието между приеманата от нас храна и нашето тяло, като показва пълноценен ли е метаболизмът ни и завършва ли с отделянето на енергия или обратното, че консумираната храна не се усвоява правилно и се НАТРУПВА ПОД ФОРМАТА НА МАСТНИ ОТЛАГАНИЯ ИЛИ ДРУГ ВИД ИМУННИ КОМПЛЕКСИ, ОТ КОИТО СЕ ЧУВСТВАМЕ ОТПАДНАЛИ, БЕЗ ТОНУС, С ПОСТОЯННО ГЛАВОБОЛИЕ ИЛИ С ПОДУТ КОРЕМ. Организмът дълго време компенсира непоносимостта към определен вид храна, но въпреки това след години тя дава своите отражения които се проявяват в изброените оплаквания.

46 хранителни продукти се определят като храни, към които е възможна непоносимост.
46 хранителни продукти се определят като храни, към които е възможна непоносимост.

 
Специалистите от лаборатория „Здраве“, които извършват изследването, – д-р Розина Мирчева/микробиолог/ и д-р Дарина Михайлова/специалист „клинична лаборатория“/, уточняват, че непоносимостта към храни не е заболяване, а просто състояние на организма. Реакцията от тях не е остра като при типичните алергии, при които се появяват обриви, отоци, диария и т.н. Дискомфортът причинен от храни, може да се избегне с теста, който ще покаже коя е храната, към която сме алергични и която трябва да избягваме. Лекарства не са необходими в случая. Нито е нужно направление за изследване от джипи или друг специалист. Просто след резултата от изследването за непоносимост към храни, трябва да се обърнем към лекар-диетолог, който да състави конкретна диета, с която ще елиминираме оплакванията, уточняват специалистите.
Според проучване, до 45% от хората по света потенциално имат непоносимост към храни.
Ето и списъкът с хранителни продукти, предизвикващи непоносимост:
1. Овес
2. Пшеница
3. Ориз
4. Царевица
5. Ръжено брашно
6. Жито
7. Глутен
8. Бадеми
9. Бразилско триъгълно орехче
10. Кашу
11. Чай
12. Орехи
13. Краве мляко
14. Яйца
15. Пилешко месо
16. Агнешко месо
17. Телешко месо
18. Свинско месо
19. Бяла риба
20. Сладководни риби
21. Риба тон
22. Раци и миди
23. Броколи
24. Бяло зеле
25. Моркови
26. Праз
27. Каптофи
28. Целина
29. Краставица
30. Чушки
31. Зеленчуци, микс
32. Грейпфрут
33. Пъпеш
34. Фъстъци
35. Соя
36. Какао
37. Ябълка
38. Черни боровинки
39. Маслини
40. Портокали и лимони
41. Ягоди
42. Домати
43. Джинджифил
44. Чесън
45. Гъби
46. Мая

Тестът Food Detektive се заплаща от пациента и може да се направи от понеделник до петък, в рамките на работното време на лабораторията до 18 ч.
Валентина Караджова

Общо
Кръвен тест показва имаме ли непоносимост към храни
Заглавие
Кръвен тест показва имаме ли непоносимост към храни
Описание
Изследването,направено в лаборатория „Здраве“, ще ни помогне да ги избягваме и да се отървем от дискомфорта, който причиняват.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker