Начало - От природата - Моркови – не само вкусни, здравословни, но и икономически изгодни

Моркови – не само вкусни, здравословни, но и икономически изгодни

Торта от моркови

Торта от моркови

Всички знаем вица за Зайо Байо, който всеки ден питал Лиса дали има торта от моркови.

Когато най-накрая тя направила тортата – заекът й казал: Много е гадна, нали?!
Ако се абстрахираме от този виц и опитаме торта от моркови, на по-голямата част от нас ще ни хареса. Това е факт. Доказва го и бизнесът на Готланд. Това е шведски остров в Балтийско море. Притегателен център за туристи, известен и с производството на моркови. Местната почва, климатът и трудолюбието на стопаните осигуряват обилна реколта. Повече от обилна. А това си е предизвикателство. За това предизвикателство разказва Милен Атанасов в предаването „Зелена светлина“ на БНТ.
Как да се продават моркови, набрани и складирани на остров в Балтийско море. Решението дошло във вид на програма, разработена през 1995-та с участието на студенти, банкери, изследователи и представители на бизнеса. Банкерът Хьокан Алстен харесал идеята за популяризиране на сладкиш от моркови, направен по рецепта на жители на Готланд. Продуктът се оказал успешен. Полезен и вкусен, той бързо намерил пазар не само в Швеция, но и в други страни. Изпечени и замразени, сладкишите стигали чак до магазини в Хонконг и Сингапур. За пет години производството създало десетки работни места в Готланд.

Морковите са вкусен и полезен зеленчук

Морковите са вкусен и полезен зеленчук

Морковената сага на шведския остров не свършва дотук. Сладкишите не изчерпвали цялата реколта. Предприемчиви местни жители инвестирали в сортировъчен център, където всички събрани моркови се складирали и обработвали. Най-дребните от тях се пакетирали и се радвали на изненадващ интерес. Те се продавали около четири пъти по-скъпо от морковите с нормална големина. Най-едрите моркови пък се оказали идеални за производство на сок. Остатъчният продукт, пулпата, отивал за храна на прасетата. Нищо не се губело.
Само че процесът на запазване и обработка изисквал немалко енергия. Към общия разход се добавяли и киловатите, необходими за замразяване на морковите и сладкишите. Следващата инвестиция се устремила към двоен ефект: енергийна независимост на производството и нулеви вредни емисии. Там, където вятърът е постоянен, турбините могат да работят непрестанно. Финансовият риск бил поет и всички процеси по сортиране, рязане, изцеждане, пакетиране, печене и замразяване на морковите били захранени с вятърна енергия. За кратко време нарастващият износ изплатил инвестицията.
Съвременната сага за шведския остров Готланд продължава. И включва разкази не само за моркови, но и за производство на местна бира, чиято остатъчна продукция се използва за приготвяне на вкусен хляб в местната пекарна. В този процес, обаче, най-важни си остават хората. И тяхната способност да организират малкото си общество в смислени и вдъхновяващи модели.

Моркови - не само вкусни, здравословни, но и икономически изгодни
Всички знаем вица за Зайо Байо, който всеки ден питал Лиса дали има торта от моркови.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе