Хранене и спорт

Д-р Ани Димитрова: Мечтая да няма опашки от болни пред лекарските кабинети

С проекта си „Здраве с Ани“ тя предлага на хората начини как да подобрят и съхранят добрата си физическа и емоционална кондиция

Д-р Ани Димитрова е известен русенски стоматолог с 25-годишен стаж.
Д-р Ани Димитрова е известен русенски стоматолог с 25-годишен стаж.

Д-р Ани Димитрова е известен русенски стоматолог с 25-годишен стаж. Тя обаче вече не практикува професията, защото се е отдала на нов проект, отново свързан със здравето, но обвързан с разбирането за синергията между ум, дух и тяло. Проектът на д-р Димитрова се нарича „Здраве с Ани“ и предлага на пациента методи на профилактика и лечение, които провокират организма сам да започне да се възстановява. Новия си кабинет тя е нарекла „Ателие за здраве“.
Пред „Здраве да е“ д-р Ани Димитрова разказва как и защо стига до тази алтернатива, как модерните технологии и древната мъдрост могат да ни помогнат да се предпазим от болестите, споделя с читателите ни своите съвети.

Д-р Димитрова, Вие сте зъболекар, който е завършил традиционна медицина. От скоро обаче се ориентирате към едни нови нетрадиционни методи на лечение и вече не практикувате като стоматолог. Защо?

– Направих го, защото през годините, експериментирайки върху себе си и своето семейство, установих, че човек наистина може сам да се грижи за здравето си. Да се предпазва, така че да не се разболее. На практика ние вкъщи с годините станахме по-здрави и реших, че хората заслужават да научат как могат да го постигнат сами и да ги подкрепя в това тяхно решение.
Всичко тръгна от личния опит, което ме провокира да започна да чета повече за храненето, защото самата аз изпитвах ужасна нужда от сладко. Благодарение на тези нови познания успях да потисна това желание, а със стоматологичните си пациенти започнах да говоря повече за състоянието, за начина им на живот и чак тогава да пристъпвам към работа. Преди около година и половина попаднах на един филм, който преобърна живата ми- „Гладни за промяна“. Изводът е, че ние ядем много в някои случаи, но често сме недохранени на клетъчно ниво.. Записах се студентка онлайн в американска школа Институт по интегративно хранене /IIN/ Ню Йорк …. Преподаватели ми бяха хора като Дийпак Чопра, различни йогини и лекари.Засягахме не само храненето, но и движението, дишането и емоционалната среда, в която живеем.
Така реших да се разделя със стоматологията и разработих проекта „Здраве с Ани“, а семейството ми ме подкрепи.
Ше бъда много щастлива, ако отпаднат тези опашки пред кабинетите в лечебните заведения. Непрекъснатото вземане на лекарства, които лекуват едно, а увреждат друго, после нови лекарства за другия проблем и т.н., е един порочен кръг. Странно е, че при такъв напредък на медицината и технологиите, хората стават все по-болни. Няма логика.

Ние, хората, ядем много в някои случаи, но често сме недохранени на клетъчно ниво..
Ние, хората, ядем много в някои случаи, но често сме недохранени на клетъчно ниво..

Мечтаете за по-малко болни хора, а това ми изглежда против лекарския интерес?
Навремето в древен Китай на домашния лекар се е плащало, когато всички в семейството са били здрави, а когато са се разболеели, той ги лекувал безплатно. Не съм голям оптимист, че това ще се случи в днешно време, но вярвам, че има шанс хората да започнат да правят нещо за себе си, да подпомагат здравето си. Ние сме свикнали, когато не сме добре да отидем при доктора и да се надяваме, че ще ни помогне да се оправим, но няма начин да не се развие пак същото заболяване, ако не променим условията, които са го предизвикали. Всъщност средата, в която живеем, храната, която поглъщаме, целият стрес, на който сме подложени- всичко това ни разболява.

Какво съветвате своите пациенти и какво им предлагате в „Ателие за здраве”?

Един от основните аспекти на здравето е храната. Ние сме, което ядем. Това, което поемаме, се разгражда до аминокиселини и още други елементи, организмът ги използва, за да изгради своите структури наново. Когато храната, която поемаме, не е качествена, организмът ни започва да страда, има дефицити. Така се развиват и различни болести. Те се развиват и когато средата е подкиселена, в резултат на токсините, които се натрупват от метаболизма, от разграждането на некачествените продукти, които приемаме. Всяка болест е зов на тялото. То ни дава знак, че нещо не е наред. Едни и същи сигнали при различните хора показват различни неща. Трябва да се експериментира с малки промени в храненето – тук не става въпрос за диети. Движението също е много важно, защото дори и много здравословно да се храни човек, дори и само зеленчуци като броколи да яде, ако няма добри взаимоотношения с близките си, ако няма любов в живота си, ако не харесва работата си, това създава стресови ситуации около него, които разбалансират хормоните му и колкото и правилно да се храни, няма да се чувства добре. Всичко е свързано.

Разбират ли днешните хора тази симбиоза между духа и физическото тяло? 

– Все повече хора осъзнават това. Курсът по йога, който посещавам, е много пълен. Непрекъснато идват нови и нови хора. Хората, с които общувам, също непрекъснато ме питат къде има йога, дишане и т.н. Аз ходих на курс по дишане при Шри Шри Рави Шанкар – основател на фондацията „Изкуството да живееш”. Основната техника на дишане, заложена от фондацията и нейния основател Шри Шри Рави Шанкар, е Сударшан крия – изключително мощна техника, действаща на клетъчно ниво. Йога асаните и техниките на дишане, които се научават на курса, спомагат за едно по-добро физическо и психическо здраве. Установих, че ние не дишаме правилно. Емоциите също оказват влияние върху дишането. В Сударшан крия, имитирайки типа дишане при различните видове емоции, успяваме да се освободим от емоционални блокажи. Не е нужно да вярваш, просто изпълняваш и то си действа. Подходът трябва да бъде комплексен и да помагаме на човека цялостно, а не само фокусирайки се върху определен симптом.

А здравето на зъбите има ли отношение към всички тези неща?

– При ширещия се проблем със затлъстяването и килограмите много е важно как се сдъвква храната. Храносмилането на практика започва още в устата, така че е от значене да дъвчем бавно и.цялостно храната. Когато зъбите ни не са здрави, това няма как да се случи. Едно време нашите баби все казваха:„Дъвчи! Дъвчи!”. Това са такива мъдрости, които сега много хора осъзнават, че са истина. Когато се яде повече естествена храна- зеленчуци и плодове, по естествен път се получава почистването на зъбите. Далеч не съм привърженик на суровоядството, но смятам, че колкото по-голям процент от храната ни е сурова, толкова е по-добре за организма. Това е храна, събрала слънчева енергия и ние я приемаме без преработка. Докато при топлинна обработка, попадайки в организма, тя повишава нивото на левкоцитите. Забележете, левкоцитите се повишават и при заболяване. Това ме води на мисълта, че организмът приема сготвената храна като нещо чуждо. При сурова храна това не се случва. Освен това суровата храна масажира венците и внася в организма важни ензими.

Основният ефект е балансът и той се постига, защото поставени върху определена точка пачовете стимулират организма да произведе това, което му липсва.
Основният ефект е балансът и той се постига, защото поставени върху определена точка пачовете стимулират организма да произведе това, което му липсва.

 

Напоследък презентирате някакво нанотехнологично чудо. Разкажете за него. 

– Предвид цялостната ми концепция за здраве без медикаменти, бях много заинтригувана от системи и технологии, които позволяват да върнем или запазим здравето си, без да използваме медикаменти. Така попаднах на една компания – Life wave- чийто продукт е създаден от молекулярния биолог Дейвид Шмид. Той първо е бил създаден за подводничари и военните в САЩ. Установява се, че ефектът му е невероятен и по-късно го въвеждат за масова употреба. Какво представлява? Това са пачове или лепенки, които нямат нищо общо с обичайните пластири и лепенки на пазара, тъй като те действат на принципа на акупунктурата и акупресурата. Поставят се върху активни акупунктурни точки. На самия пач има нанокристали, които се активират от енергията на тялото дори на 2,5 см от него и техните вибрации действат върху съответната акупунктурна точка. Най-важното е, че никакво вещество не прониква през кожата, а въздействието е само енергийно. Не се използва натиск, пачовете могат да престоят на тялото 12 -14 часа, могат и повече, но за това време са активни. Чрез въздействието върху енергийните меридиани, получаваме положителен ефект върху целия организъм. Основният ефект е балансът и той се постига, защото поставени върху определена точка пачовете стимулират организма да произведе това, което му липсва.

Когато човек има здравословен проблем как биха могли да му помогнат пачовете?
– Повечето заболявания се дължат на интоксикация на организма и блокажи на енергетиката на организма. Затова при каквато и да е болест първо е важна детоксикацията, а след това възстановяването на баланса. Детоксикиращият протокол трае 20 дни. Но в зависимост от тежестта на състоянието на човека, може да се приложи и 40, 60 и повече дни. Пачовете имат положителен ефект върху много заболявания. При дископатии и плексити например болката веднага изчезва. Впечатляващо е, че те действат дори при такива заболяваия като множествената склероза. В София например този метод е приложен на пациент с множествена склероза и след 120 дни детоксикация, при изследване във Военномедицинска академия е обявена не ремисия, а регресия на заболяването, което е голямо постижение. За мен това е много сериозно и важно. Трябва да се знае, че с пачовете може да се въздейства не само на централната, а и на вегетативната нервна система. „Тайната” е, че наночастиците стимулират организма сам да се лекува. А балансираното състояние на организма е здраве.

Хората, които биха се заинтересували от тази технология, какво още трябва да знаят?
Компанията работи на принципа на мултилевъла. Правя безплатна първа консултация, за да чуя от какво се оплаква човекът. Да преценя от какво има нужда. Установява се дали енергетиката на организма работи правилно. За целта се прави кинезилогичен тест с пачовете. Хубавото е, че всеки сам може да ги прилага. Получава си програмата и там пише в кой момент кой пач на коя точка да сложи.
Искам да отбележа, че този метод, базиран на нанотехнологиите, не изключва участието на лекар. Хубаво е да се постави диагноза, за да се знае за какво става въпрос. При хора, които пият хапчета за високо кръвно и едновременно с тях ползват пачовете, се е случвало кръвното им да се регулира много бързо. В такива случаи кръвното трябва да се следи редовно, за да се коригира дозата на лекарството, когато се наложи. И най-важното – няма никакви противопоказания за ползването на тези пачове, могат да придружават всяко едно медикаментозно лечение.

Общо
Д-р Ани Димитрова: Мечтая да няма опашки от болни пред лекарските кабинети
Заглавие
Д-р Ани Димитрова: Мечтая да няма опашки от болни пред лекарските кабинети
Описание
С проекта си „Здраве с Ани“ тя предлага на хората начини как да подобрят и съхранят добрата си физическа и емоционална кондиция
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker