Хранене и спорт

Евгения Динолова съветва как да преборим пролетната умора

Кои са полезните комбинации от минерали и витамини, разкрива магистър-фармацевтът от аптеки „Астра“

Маг.фармацевт Евгения Динолова - съветва как де преборим пролетната умора.
Маг.фармацевт Евгения Динолова – съветва как де преборим т.нар. пролетна умора.

– Дългоочакваната пролет идва, но с нея в организма ни се появяват и витамини дефицити, заради което ни наляга т.нар. пролетна умора. Как можем най-лесно и бързо да се възстановим и да набавим това, което ни липса?

– С правилната стратегия всичко може да бъде преодоляно. Това може да стане както с разнообразно хранене, така и с хранителни добавки, съдържащи необходимите нутриенти. При всеки удобен случай трябва да се приемат в суров вид плодове и зеленчуци, под формата на салати и като прясно изцедени сокове. Модерните смутита са чудесна алтернатива лесно и вкусно да се приемат няколко вида наведнъж- например няколко листа от свежа зелена салата плюс банан, портокал, мандарина и ябълка, всички те смлени в блендер. Вкусно, полезно и засищащо. Такива безкрайно много комбинации улесняват приема като вид и количество на необходимите пресни продукти. С раззеленяването на нашата трапеза идват и младата коприва, лопуш и спанак. Те освен че са вкусни, ще ни попълнят и дефицита на желязо.
– Достатъчни ли са само храните, за да влезем в норма?
– Колкото и да се старае човек да попълва дефицита на витамини и минерали по естествен начин, известни са доста много независими изследвания, които сочат, че поради изтощението на почвите плодовете и зеленчуците съдържат нищожни количества от полезни нутриенти. На практика, ако се сравнят таблиците на съдържащите се витамини днес и преди 50 години, се вижда, че в наши дни количеството навитамини и минерали е от 20 до 50 процента по-малко. Затова е целесъобразно да се приемат и хранителни добавки, съдържащи жизненонеобходимите за човек вещества.
– На пазара има много разнообразни продукти, но доколкото ми е известно, за доброто усвояване на витамините и минералите са от значение комбинациите. Какво ще ни посъветвате?
– Най-добре е да се избират мултивитаминни сборове, създадени така, че да са съобразени и дозите, разрешени от Световната здравна организация като златен стандарт, и да се улесни усвояването им. Не трябва да се забравя, че минералите са от съществено значение за пълноценното адсорбиране на витамините. Затова трябва да сме сигурни, взимаме витамините с подходящите минерали.
– Дайте конкретни примери…
– Например при желязодефицитна анемия заедно с желязосъдържащия препарат се предписват витамин B-12, B-6 и фолиева киселина. Голяма грешка е някой да си мисли, че може да мине без тези витамини и фолиевата киселина. Те допринасят за нормалното образуване на червени кръвни телца и хемоглобин. Витамин B-12 трудно се асимилира през стомаха и затова се налага комбиниране с калций по време на адсорбирането, за да може организмът да извлече полза от него.
При човека витамин B-12 се доставя предимно от животински продукти, тъй като растителните хранителни вещества, с малки изключения, не го съдържат. Инжекциите с този витамин са рутинно лекарско предписание, когато съществува недостиг.


За нормалната функция на имунната система също е необходимо да се приемат както комплекс витамини от B-групата, така също и желязо, мед, селен, цинк, вит. C и мастноразтворимите витамини А, D и Е. Комплексите от витамини и минерали допринасят за добрия тонус и енергия, за намаляване на чувството на отпадналост и умора, характерни за пролетта. Освен това се подобрява метаболизма на организма, както и нормалната когнитивна функция- особено с добавките от йод, желязо, цинк, биотин, мед,магнезий и т.н., които съдействат за нормалната функция на мозъка и паметта, поддържат нормална психична функция.
Не на последно място приемът на мултивитамини допринася и за поддържането на красив външен вид, особено след добавянето и на коензим Q-10. Минералите и витамините допринасят за поддържането на нормалното състояние на кожата. Медта е важна за нормалната пигментация на кожата, а вит. C- за нормалното образуване на колаген. Биотинът, селенът и цинкът поддържат състоянието на косата- спират косопада и подпомагат бързия й растеж. С увеличаване на слънцегреенето се налага и предпазване на очите от разрушаващата сила на ултравиолетовите лъчи. За това се грижи лутеинът, който предпазва със силата на природни „очила“. Особено е важен при възрастни хора, които потенциално са застрашени от перде на очите.
В аптечната мрежа има изключително разнообразие от мултивитаминни препарати на различни фирми и цени, достъпни за всеки. При запитване всеки фармацевт ще подпомогне избора на подходящия за вас вид- дали като разтворими таблетки, желирани бонбони или стандартни витамини за пиене. Защото профилактиката е по-добрия и безболезен път към здравето, а то е нашата най-голяма ценност.

Общо
Евгения Динолова съветва как да преборим пролетната умора
Заглавие
Евгения Динолова съветва как да преборим пролетната умора
Описание
Кои са полезните комбинации от минерали и витамини, разкрива магистър-фармацевтът от аптеки „Астра“
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker